nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Összeállítottunk helyetted egy finom hétvégi menüsort

Összeállítottunk helyetted egy finom hétvégi menüsort

Ha nem tudod még, hogy mit főzz a hétvégén, akkor most mutatunk pár ötletet reggelire, ebédre és vacsorára. Irány a piac holnap reggel, és már készülhet is az isteni hétvégi menü!
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Olyan jó, hogy végre igazi nyári hétvégi menükkel készülhetünk! Zöldség és gyümölcs minden mennyiségben jöhet, de hogy ne mindig csak a klasszikus fogásokra épüljön a hétvégi menü, egy-két ismerős étel mellett hoztam pár különlegesebb fogást is erre a hétvégére. 

Reggeli hamburger

Hétvégi menü

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 császárzsemle 
  • 4 tojás 
  • 4 hamburger-húspogácsa (40 dkg darált marhahús előző este sóval, borssal, pár csepp Worchestershire-szósszal és 1 tk mustárral elkeverve) 
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5 dkg liszt 
  • étolaj 
  • ketchup, mustár a tálaláshoz

A hagymát kockázzuk fel, forgassuk meg lisztben, majd forró olajban süssük ropogósra, papírtörlőn csepegtessük le a felesleges zsiradékot. A laposra formázott húspogácsákat forró, olajjal megkent serpenyőben süssük készre, a zsemlék vágott felét is pirítsuk meg. A tojásokból süssünk frissen a tálalás előtt tükörtojást. A zsemlékre helyezzünk 1-1 kisült húspogácsát, 1 tükörtojást, szórjuk meg a pirított hagymával, ízesítsük ketchuppel, mustárral, és azonnal tálaljuk.

Gazpacho

Hétvégi menü

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 50 dkg paradicsom 
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 1 kígyóuborka 
  • 1 piros kaliforniai paprika 
  • 5 dkg száraz kenyér (egy-két napos legyen) 
  • olívaolaj 
  • 2 dl paradicsomlé 
  • 2 dl víz, fehérborecet 
  • 1 csokor petrezselyem 
  • só, bors

Daraboljuk fel a tisztított zöldségeket. Öntsünk rájuk 1 evőkanál fehérborecetet, 4 evőkanál olívaolajat, sózzuk. Hagyjuk állni 1-2 órát a hűtőszekrényben. Adjuk a keverékhez a kenyeret, a paradicsomlevet, az aprított petrezselymet, a hideg vizet, ízlés szerint még ecetet, olajat, borsot, majd turmixoljuk le, végül szűrjük át. Hűtve tálaljuk, adhatunk mellé grissinit, friss bagettet.

Busaszelet gyömbérrel és édesköménnyel

Hétvégi menü

Hozzávalók:

  • 4 busaszelet
  • frissen őrölt bors
  • 2 cm gyömbér reszelve
  • fél dl olívaolaj
  • 2 édeskömény

A gyömbért megpucoljuk, majd finomra reszeljük és az olajba keverjük. A halszeleteket sózzuk-borsozzuk és a gyömbéres páccal finoman megkenjük. Az édeskömények külső burkát leszedjük, ha kisebb, akkor félbe, ha nagyobb, akkor kisebb darabokra vágjuk, majd megkenjük a gyömbéres páccal. A hallal egyidejűleg grillezzük.

TIPP: Az édesköményt fóliába is csomagolhatjuk, és úgy is süthetjük!

Görög rétes

Hétvégi menü

Hozzávalók:

  • 18 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 5 dl tej
  • 5-6 dkg (olvasztott) vaj
  • 8 réteslap
  • 1 narancs reszelt héja
  • a tetejére (fahéjjal) porcukor
  • 10 dkg búzadara

Egy nagy kerek forma alját kenjük ki olvasztott vajjal, majd rétegenként tegyünk bele 5 réteslapot, egyenként, olvasztott vajjal meglocsolva a rétegeket. Az 5. lap után öntsük rá a grízes krémet, majd fedjük be a maradék 3 réteslappal, ezt is egyenként, vajjal meglocsolva. A kilógó széleket hajtsuk vissza, locsoljuk a tetejére a maradék olvasztott vajat, és előmelegített sütőben, kb. 180 fokon süssük 20 percig, amíg a teteje enyhén megpirul.  Amikor kissé kihűlt, szórjuk meg porcukorral, fahéjjal.  

 

 

Csirkés-zöldséges rizssaláta

Hétvégi menü

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 25 dkg hosszú szemű rizs
  • 1 ek. kurkuma
  • 1 liter zöldségleves 
  • 30 dkg csirkemellfilé 
  • 15 dkg koktélparadicsom 
  • 15 dkg brokkoli
  • 15 dkg zsenge zöldborsó 
  • 1 nagy citrom
  • olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors

A rizst főzzük puhára a kurkumával ízesített zöldséglevesben. Szűrjük le, keverjük el 2-3 evőkanál olívaolajjal, a citrom kifacsart levével, lereszelt héjával. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk tovább. A sózott csirkemellet kevés olajon nagyobb darabokban süssük ropogósra, majd csíkozzuk fel, keverjük a rizshez. A koktélparadicsomokat felezzük, serpenyőben, olívaolajon süssük meg őket pár perc alatt nagy lángon. A zöldborsót és a rózsákra szedett brokkolit sós vízben pároljuk meg, majd kevés olívaolajon enyhén pirítsuk le. Keverjük össze a salátát, tálaljuk.

Még több tipp a hétvégi menühöz:

Megosztás Facebookon