Gasztro

3 millióért adtak el egy fürt szőlőt

A szőlőfürt vevője idén tavasszal 8 és fél millió forintot fizetett egy sárgadinnyéért.

Minden korábbinál magasabb áron, 1,1 millió jenért, vagyis 3,12 millió forintért kelt el egy fürt különleges fajtájú és minőségű szőlő csütörtökön, a szezon idei első árverésén Japánban, Kanazava város nagybani piacán.

A 46 vérvörös szőlőszemből álló Ruby Roman-fürtöt egy szupermarket vásárolta meg, amely vevőcsalogatóként mutogatja majd, végül ingyen osztja szét vásárlói közt az átszámítva csaknem 70 ezer forintba kerülő szemeket.

3 millióért adtak el egy fürt szőlőt

Csak Japánban, Isikava kormányzóságban termesztik e szőlőfajtát, amelyből az első árverésen, 2008-ban 100 ezer jenért kelt el egy fürt.

A helyi hatóságok által a térség mezőgazdaságának fellendítése céljából 14 év alatt kifejlesztett prémiumminőségű szőlőnek igen magas, legalább 18 százalékos a cukortartalma, és csak azok a fürtök kerülnek belőle kereskedelmi forgalomba, amelyeken minden egyes szem legalább 20 gramm súlyú.

Az isikavai szőlőtermelők 20 ezer fürt Ruby Roman leszállítását tervezik idén, a fajta árusításának kilencedik évében. A rekorder szőlőfürtöt megvásárló amagaszaki szupermarket májusban 3 millió jenes, azaz 8,5 millió forintos rekordárat fizetett egy pár Yubari fajtájú sárgadinnyéért egy hokkaidói árverésen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top