Gasztro

Ribizlilekvár-recept – tartósítószer nélkül készítve

A ribizli az egyik legzamatosabb bogyós gyümölcsünk. Nyersen vagy befőzve fogyasztva számtalan értékes ásványi anyaggal, vitaminnal látja el a szervezetet. Tedd el télire a nyár ízletes gyümölcsét, készíts velünk egyszerűen, tartósítószer-mentesen ribizlilekvárt.

Az antioxidánsban és vitaminokban gazdag ribizliből érdemes minél többet fogyasztani. Nyersen, de lekvárnak megfőzve is isteni az íze. Kenyérre kenve, palacsintába töltve mennyei reggeli, ebéd vagy uzsonna készülhet belőle. Próbáld ki ezt az egyszerű, tartósítószer-mentes receptet. A megadott mennyiségből nagyjából négy közepes befőttesüvegnyi (370 g) lekvár főzhető.

A tartósítószer-mentes ribizlilekvár hozzávalói

  • 1 kg lecsumázott ribizli
  • 3 dl víz
  • 1 kg cukor

Így főzd be tartósítószer nélkül a ribizlilekvárt

A megmosott, lecsumázott ribizlit tedd főzőedénybe és öntsd fel a vízzel. Lassú tűzön forralásig hevítsd. Add hozzá a cukrot, és gyakori kevergetés mellett rotyogtasd 20-25 percig. Vedd le a fedőt, és ha a ribizlilekvárt pürésítve kedveled inkább, akkor robotgéppel turmixold össze. Ha a bogyós változatnál maradnál, akkor ez a munkafolyamat elmaradhat.

Továbbra is lassú tűzön, de már fedő nélkül addig főzd a ribizlit, amíg besűrűsödik. Ez is ízlés dolga, hiszen vannak, akik folyósabban, mások sűrűbbre főzve szeretik a lekvárokat. Előbbi esetében természetesen előbb végezhetsz a befőzéssel.

A forrástól számított 20 percen át csíramentesre kifőzött befőttesüvegekbe töltsd forrón az ízletes ribizlilekvárt. Jól zárd le a szintén kifőzött kupakokkal. Fordítsd fejre 5-10 percig, majd dunsztolhatod vagy a kihűlést követően a kamra polcára állíthatod. Felbontás után 3-4 napon belül fogyaszd el a tartósítószer-mentesen készített lekvárt.

Ribizli lekvár recept - tartósítószer nélkül készítve

További lekvárok receptjeit találhatod az NLCafén

Fotó: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top