Gasztro

Hűsítő italok házilag

A nyárnak a finom hűsítő itóka legalább annyira része, mint a grillezés és a fagyi: jöhet a limondádé és szörp is minden mennyiségben. Érdemes házilag készíteni az italokat is, így még finomabbak, még természetesebbek lesznek!

Erdei gyümölcsös limonádé

Hűsítő italok házilag

“Lehet-e izgalmasabb egy ital annál, mint amibe a nyár legfinomabb gyümölcsei is benne vannak? Málna, ribizli rikítóan piroslanak a piacon, és már megjelent az áfonya is, hogy még izgalmasabbá tegye az ízeket. Ha közvélemény-kutatást csinálnánk, hogy mi a legjobb hűsítő ital, a limonádé bizonyára előkelő helyen szerepelne, főleg a hölgyek között!

Idén nyáron nagy limonádégyártó lettem, akár a Rómain is árulhatnám, olyan finomak. Eddig csak klasszikusokat készítettem, narancsos-citromos, gyömbéres, levendulás, rózsavizes, bodzás, alkalmanként, idén viszont a gyümölcsösök mennek, nagy üzemben.

Nincs mit tenni, a tökéletes limonádéhoz cukorszirup kell, ezt be kellett látnom,  és nem szabad ezt a folyamatot kispórolni: ehhez egy bögre cukrot, másfél bögre vízzel felforralok, és félreteszem hűlni. Hűtőben napokig eláll, úgyhogy bármikor előkapható.

A gyümölcsöket felöntjük kevés vízzel, fakanállal összenyomkodhatjuk és állni hagyjuk. Egy idő után leszűrjük, hozzáadjuk a sziruphoz. Felöntjük ásványvízzel és citromlével. Most nem került  sok citrom bele, de épp elég volt, hogy finom legyen. Kész is. Imádni való!”

A limonádé receptje a Marmalade blogon olvasható.

Citromszörp házilag

Hűsítő italok házilag

“Anyukám készített gyerekkoromban nagyon finom citromszörpöt, és ez eszembe jutott egyik nap. Most viszont nem szerettem volna édesítőset inni, inkább maradok a cukornál. Segített nekem Anya, találtunk egy megfelelőt, és ezt szeretném megosztani veletek. Kipróbáltam, és mindenkinek ízlett. Nagyon tetszik benne, hogy a recept feltöltője szerint a szörp megőrzi C-vitamin-tartalmát (a kihűlt sziruphoz kell hozzáadni a citromok levét).”

A recept a Pink dust blogon olvasható.

Még több szörp és limonádé az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top