Gasztro

Recept: így kell jó főtt kukoricát készíteni

A főtt kukorica a nyár kihagyhatatlan csemegéje. Elkészítése pofonegyszerű, a sikerhez azonban néhány praktikát érdemes betartani. Segítünk, hogyan fogj hozzá.

Ha nyár, akkor főtt kukorica. Segítünk, hogyan főzd meg otthon, hogy ropogós, mégis szájban olvadós csemegét készíthess és persze fogyaszthass.

A főtt kukorica főzésének praktikái

Először forralj vizet a lehető legnagyobb fazekadban. A személyenként 1-2 csőnyi kukoricák külső vastagabb leveleit szedd le. Vágd le a csövek mindkét végét kb. ujjnyi vastagságban. A zsenge levelekkel együtt a kukoricákat szépen egymás mellé helyezve tedd a gyöngyöző vízbe. Attól függően, mennyire friss a csemege kukorica, az újraforrástól számítva kb. 15-20 percig főzd.

Így kell főtt kukoricát készíteni

A főzés végén vedd ki a csöveket a vízből, szedd le a leveleket és “bajuszmaradékot”, ízlés szerint sózd, és megkenheted vékonyan vajjal. Rendkívül finom a főtt kukorica speciális citromos borssal megszórva is, amit kulináris boltokban szerezhetsz be.

Ha esetleg rendelkezel gőzpárolóval, még egyszerűbb dolgod van. Tedd be a megtisztított csöveket a gépbe, és gőzöld 15 percig. A párolás után azonnal fogyaszthatod a főtt kukoricát.

Jó, ha tudod a főtt kukoricáról

Hogy valóban ropogós és ízletes főtt kukoricát készíthess, nem mindegy, hogyan választod a boltban a kukoricacsöveket. A kukorica frissességét úgy tudod a legegyszerűbben ellenőrizni, hogy megtapintod a “bajuszt”. Ha az száraz, a kukoricát több napja szedték, a szemek megkeményedtek, hosszabb főzési idő után sem puhulnak meg igazán.

Így kell főtt kukoricát készíteni

Ha selymes tapintású a bajusz, az már jó jel arra, hogy a kukorica friss. A körmöddel óvatosan vágj bele a csőbe, és ellenőrizd a szemeket. Ugyanis, ha túlzottan “tejes” még, vagyis fehér folyadék jön a szemekből, a kukorica éretlen, amellyel szintén nem lesz sikered. Ha túl kemények, szárazak a szemek, az pedig az “öreg” kukorica jele. Olyan csemegekukorica-csöveket érdemes tehát választani, amelyek nem kemények, de nem is éretlenek.

További kukorica témájú cikkek az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top