Gasztro

Kezdődik a befőzés! Két szuper eperlekvár

A nyárral együtt eljött a befőzés ideje is. Mi az eperrel kezdjük, mert tapasztalatból tudjuk, hogy összehasonlíthatatlanul finomabb a házi eperlekvár a boltinál, megér minden percet! Egy klasszikus eperlekvárral és egy mentás eperdzsemmel indítjuk a szezont.

 

Eperlekvár házilag

Kezdődik a befőzés! Két szuper eperlekvár

“Tegnap bevásároltam epret, és mára kész is a lekvár. A recept a régi, amit még Kata barátnőm osztott meg velem idestova négy éve. Ez roppant egyszerű és nagyszerű! Nem szeretek semmi tartósítószert hozzáadni, csak gyümölcsöt és cukrot. Szerencsére eddig még soha nem romlott meg egyik üveggel sem, bár tény, hogy hamar elfogyott mindig.”

Az eperlekvár receptje a Bonnie konyhája blogon olvasható.

Mentás eperdzsem

Kezdődik a befőzés! Két szuper eperlekvár
 

“Mentát kértem a piacon és rögtön választás elé állított az eladó: Borsmentát vagy fodormentát?

Természetesen mindkettőből vettem, a friss fűszernövények a gyengéim és annyira szeretek a bőség zavarával megküzdeni.

A piacot egyébkét az eper uralta, bódító illata irracionális tettre sarkallt. Bár kirándulást terveztünk a hétvégére, azért megvettem 5 kg epret. Azt már tudtam, hogy a mentával fogom összepárosítani, azt még nem, hogy mikor. Végül aznap megtisztítottam, lecukroztam és betettem a hűtőbe. Másnap este pedig holtfáradtan megfőztem. Mert ugye: a fáradtság elszáll, a dzsem pedig megmarad. Bár ez utóbbiban nem vagyok biztos…”

A mentás eperdzsem receptje a Tétova ínyenc blogon olvasható.

További eperlekvárreceptek az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top