Gasztro

Pompás lesz az idei dinnyeszezon

Készüljetek, a napokban már lehet találkozni magyar görögdinnyével egy-egy piacon! Rajtunk kívül a németek, szlovákok, csehek és a lengyelek is odavannak a magyar dinnyéért.

Akár a 240 ezer tonnát is meghaladhatja az idei görögdinnyetermés. Körülbelül 5 százalékkal nőtt az idén a termőterület, így 5300-5500 hektáron termesztik az igazi egészségbombának számító dinnyét – írja a Magyar Hírlap. A héten már lehet találkozni magyar görögdinnyével egy-egy piacon, a főszezon júliustól indul.

Csaknem ezer családnak jelent megélhetést a dinnyetermesztés Magyarországon, az átlagos termés 45 tonna hektáronként. A magyar görögdinnyeexport leginkább Németországba, valamint Szlovákiába, Csehországba és Lengyelországba irányul.

Pompás lesz az idei dinnyeszezon

Tavaly átlagosan száz forint körül volt a dinnye kilónkénti átlagára a szezonban, így profitja nemigen keletkezett a termelőknek. A dinnye kilónkénti fogyasztói átlagárának száztíz forintnak kellene lennie ahhoz, hogy megélhetést biztosítson a gazdálkodóknak.

Dinnyereceptek az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top