Gasztro

Hétvégi menü júniusi kedvenceinkkel

Bodza, borsó, eper – itt a június, szezonális kedvenceinkre épül a hétvégi menünk, ami most olyan egyszerű, de nagyszerű recepteket tartalmaz, melyeket legszívesebben minden héten újra elkészítenénk.

Végigcsináltuk a telet az univerzális hétvégi menükkel, most viszont jöhetnek a friss zöldségekre és gyümölcsökre épülő hétvégi menük!

Pitaszendvics

Hozzávalók 2 db-hoz:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés olívaolaj
  • 6-8 koktélparadicsom vagy 2 paradicsom
  • 1/4 (kígyó) uborka
  • 4-6 szelet sonka
  • 4 szelet (Gouda, Cheddar, stb.) sajt
  • 2 maroknyi (rukkola, lollo rosso, stb.) saláta
  • 2 pita
Kategóriavacsora
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A fokhagymagerezdeket felaprítjuk és kevés olívaolajon pár perc alatt illatosra pirítjuk. A fokhagymát kiszedjük, a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a piták mindkét oldalát. 

A megpirult pitákat félbehajtjuk és sonkával, baconnel, salátával, paradicsommal és uborkával töltjük meg. 

 

 

 

Bodzás sültparadicsom-leves

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 4-5 evőkanál olívaolaj
  • 1 kg paradicsom
  • 1 db citrom leve
  • 2 dl bodzaszörp
Kategórialeves
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A paradicsomokat megmossuk, félbevágjuk, a csumáját kimetsszük. A paradicsomokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal, majd 180 fokos sütőben 30 percig sütjük. Ezt követően a citrom levével leturmixoljuk. Vízzel és a bodzaszörppel hígítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Fogyaszthatjuk hidegen, langyosan, melegen. Nagyon pikáns, könnyű leves.

 

Parajos penne carbonara

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 1 db tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szelet bacon
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 csipet őrölt bors
  • 2-3 dkg parmezán
  • 20 dkg pennetészta
  • 1 marék spenótlevél
Kategóriaebéd
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tésztához vizet forralunk, sózzuk és a zacskón lévő utasítás szerint megfőzzük a tésztát. Közben egy serpenyőt hevíteni kezdek, (akkorát, amiben elfér majd a tészta) majd  rácsepegtetek pár csepp olajat. A fokhagymagerezdet egy kés pengéjével alaposan megroppantom ( maradjon egészben) és a serpenyőbe teszem. Ráborítom a bacont, és szépen lassan ropogósra sütöm. Vigyázok, hogy a fokhagyma ne égjen meg. Azzal, hogy megroppantom a fokhagymát sokkal intenzívebben átadja az ízét, viszont kisebb az esélye, hogy megég, mintha reszeltük volna. Egy keverőtálban felverjük a tojásokat, hozzákeverjük a reszelt parmezán kétharmadát, sóval és borral ízesítjük. Vigyázzunk, mert a tészta, a sajt és a bacon is sós. Ha megfőtt a tésztánk majdnem teljesen leszűrjük és azonnal a összekeverjük a ropogós baconnel. ( 1-2 kanálnyi főzővíztől krémesebb lesz.) Gyújtsunk alá (takarék láng), melegítsük őket össze, majd folyamatos kevergetés közben adjuk hozzá a felvert tojást. Forgassuk bele a parajt is és azonnal tálaljuk. (Ha nem bébiparajt használunk, érdemes előre leforrázni, vagy enyhén olajozott serpenyőben megfonnyasztani. A levét nyomkodjuk ki.) Ne süssük túl, maradjon krémes állagú. Ne féljünk, mert a forró tészta és bacon gondoskodik arról, hogy ne maradjon nyers a tojás. A maradék sajtot reszeljük rá, és tálaljuk.

 

Epres jégkrém

Hozzávalók:

  • fél bögre + 1 bögre (a cukorsziruphoz) víz
  • 150 g megtisztított eper
  • 100 g mascarpone
Kategóriadesszert
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Készítsük el a cukorszirupot. Forraljunk fel fél bögre cukrot és 1 bögre vizet, amíg a cukor feloldódik, majd hagyjuk kihűlni. Ez több lesz, mint amire szükségünk van – a többi szirupot tegyük a hűtőbe a következő jégkrémek készítéséig. Tisztítsuk meg az epreket, tegyük serpenyőbe, fedjük le és 6-10 percig főzzük, amíg megpuhulnak, majd hűtsük ki. Miután kihűlt, a puha epreket, a levüket és 140 ml cukorszirupot összeturmixolunk sima pürévé. Félretesszük. Keverjük össze a mascarponét és 40 ml cukorszirupot egy másik tálban simára.

Ahhoz, hogy a kívánt átlós formát elérjük, kanalazzunk a mascarponés keverékből egy-egy evőkanállal mindegyik jégkrémformának a sarkába átlósan, és tegyük be a fagyasztóba. Miután a mascarponekrém lefagyott, öntsük az epres keveréket is a formákba, helyezzük be a pálcikákat és fagyasszuk egy éjszakán át.

 

1 bögre = 250 ml

A receptet a Wannabe Chef bloggere készítette.

 

Zöldsaláta zöldborsóval és mentalevéllel

Hozzávalók:

  • 15 dkg zsenge szárzeller
  • 10 dkg friss vagy mirelit zöldborsó
  • 1 közepes alma
  • 2 szál zellerlevél
  • 1 bő marék menta
  • 2-2 marék frisée és radicchio saláta

a mézes-mustáros öntethez:

  • só és frissen őrölt bors
  • 1 kávéskanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál méz
  • 1 kávéskanál magos mustár
  • 1 kávéskanál citromlé
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A zöldborsót friss vagy húsleveskockából készített levesben pár perc alatt puhára főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, és lecsöpögtetjük. Közben összekeverjük az öntet hozzávalóit. A zellerszárakat, az almát karikázzuk fel vékonyra, a salátaleveleket tépkedjük össze, aztán mindent keverjünk össze egy nagy tálban a mentalevéllel és a borsóval. Közvetlenül tálalás előtt locsoljuk rá a mézes öntetet.

A receptet a Wannabe Chef bloggere készítette. 

 

Még több tipp a hétvégi menühöz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top