Gasztro

Anthony Bourdain: A magyar rántott hústól Obamáig

Lehet, hogy Gordon Ramsay a leghíresebb káromkodós séf, de ha a gasztronómia balhés figuráiról beszélünk, akkor Anthony Bourdain mellett sem mehetünk el. Bourdain az az amerikai séf, akit nem receptjeiről, hanem szókimondó stílusáról, alkoholos-drogos múltjáról és világjáró gasztroműsorairól ismerünk.

Anthony Bourdain, a gasztronómia fenegyereke

Anthony Bourdain az a gasztrofigura, aki mindig hallat magáról. Nem a klasszikus utat járta be a gasztronómia világában: nem volt délutáni főzőműsora, sem szakácskönyvsorozata, ő nem a szomszéd fiú, mint Jamie Oliver, és a Michelin-csillagos elitséfek mintáját sem követi életútja. Anthony Bourdain mindig is kilógott a sorból, az utóbbi 15 évben mégis olyan gasztronómiai karriert futott be, hogy ma már milliók nézik műsorait, ismerik nevét, és várják, mivel áll elő éppen a szabad szájú sztárséf.

Anthony Bourdain: A magyar rántott hústól Obama-ig

Író, szakács, bevállalós, mindenevő hedonista, aki még szinte soha semmire nem mondott nemet, mindent megkóstol, amit ajánlanak neki. Evett már élő kígyót, fókaszemet, rothasztott cápahúst és még ki tudja mi mindent. Nem csodálkoznánk, ha előbb-utóbb Bear Grylls túlélőműsorában is feltűnne.  

Anthony Bourdain: A magyar rántott hústól Obama-ig

Amerikában született – francia gyökerekkel –, a Culinary Institute of America elvégzése után kisebb-nagyobb éttermekben dolgozott, majd 1998-ban (42 évesen) a híres New York-i francia étterem, a Brasserie Les Halles főszakácsa lett. Addigra már túl volt sok-sok balhén, de híres/hírhedt igazán a 2000-ben megjelent Kitchen Confidential (A konyhafőnök vallomásai) című könyv megjelenése után lett.

Anthony Bourdain: A magyar rántott hústól Obama-ig

Nyers őszinteséggel írt a kulináris világ kulisszatitkairól, saját “démonairól”, a drogokról és az alkoholról, és a rengeteg munkáról, amit a “vendéglátás zsoldosai” elvégeznek a háttérben. Leírta, hogyan szoktak lopni az éttermi dolgozók, hogyan használják fel “okosan” a romlott alapanyagokat az éttermekben, ki kivel jött össze, és mennyit drogoztak és drogoznak sok luxusétteremben az éttermi dolgozók. Kiteregette a szennyest, és bár – utóbb bevallotta – tartott tőle, hogy kitagadja a szakma, végül nemcsak a könyv lett hatalmas siker, de Bourdain számára is új utak nyíltak.

Anthony Bourdain: A magyar rántott hústól Obama sámlijáig

A szokatlanul őszinte könyv megjelenése után hirtelen mindenki Bourdaint akarta: azóta folyamatosan készít műsorokat, dolgozott már a Travel Channelnek, a Food Networknek és a CNN-nek is. Műsorai általában a világ különböző – többnyire kevésbé ismert – pontjait mutatja be Bourdain gasztroszemüvegén keresztül. Mindent, de tényleg mindent megkóstol, amit kínálnak neki, iszik, káromkodik, és kíméletlenül őszinte – de ezért szeretik, így teljes a Bourdain-jelenség, így lett ő a “gasztronómia rossz fiúja”.

Anthony Bourdain: A magyar rántott hústól Obama-ig

Anthony Bourdain és a rántott hús esete 

Tavaly nyáron épp a CNN-nek forgatott egy filmet Magyarországról és a magyar gasztronómiáról. A Parts Unknown (Nem séfnek való vidék) című sorozat budapesti részében Zsigmond Vilmos életén keresztül mutatja be Budapestet, vele együtt járta végig a várost. Sok mindenről volt szó: gulyásról, pörköltről, Bangó Margitról – aki Bourdain szerint a magyar cigányzene Aretha Franklinje –, kóstolt libamájat, bárányragulevest, malaccsülköt a New York-palotában, és – mivel tényleg kifejezetten keresi az eldugott helyeket, kevésbé ismert kincseket – egy igazi kifőzdébe is elment. A Pléh Csárdában megkóstolta a velős-májas palacsintát, de az óriás rántott hús volt a főnyeremény, az A4-es méretű hús híre bejárta akkor a magyar sajtót. Bourdain – többek között – Bangó Margit töltött káposztáját és gulyáslevesét is megkóstolta, de megnézte a véres hurka készítését is, és közben gyönyörködött a budapesti épületekben, és Zsigmond Vilmost történetein keresztül kicsit megismerkedett a magyar történelemmel is. 

A Parts Unknown legújabb részének egyik momentuma viszont már nemcsak a magyar, hanem a világsajtót is bejárta. A Bourdain Instagramján, majd a CNN-en is közölt képen ugyanis épp Barack Obamával falatozgat az amerikai elnök ázsiai körútja alatt. A vietnami adás még nem került adásba, de azt már most lehet tudni, hogy a “súlyos” 6 dolláros számlát az étteremben gálásan Bourdain állta. Obama potyavacsorájáról mást egyelőre nem tudunk, az viszont biztos, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, hogy Bourdainről hallottunk.

The President's chopstick skills are on point . #buncha #hanoi

anthonybourdain (@anthonybourdain) által közzétett fénykép,

 

Még több sztárséf az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top