Gasztro

Megkóstoltuk Tunéziát – 10 finomság, amit vétek kihagyni

Vibráló kék tenger, jázminillat, isteni ízek. Ez az első három dolog, ami eszembe jut Tunéziáról. Most maradjunk az utóbbinál. Haspókok, figyelem: ínycsiklandó tartalom következik.

A tunéziai nyaralás egyik legélvezetesebb részét a kulináris élvezetek adják. Azoknak, akik vigyáznak a vonalaikra, nem lesz könnyű dolguk az észak-afrikai országban. Egy helyi idegenvezetőtől tudom, hogy bizony volt már olyan vendég, aki hazatérte után reklamált a szállodánál, mert az egyhetes nyaralás alatt több kilót hízott. Tapasztalatból mondhatom, ebben nincs semmi meglepő. A tunéziai emberek ugyanis nagyon kedvesek, és a vendégeket minden földi jóval elhalmozzák. Jöjjön most tíz olyan étel és ital, amit egyszerűen muszáj megkóstolni Tunéziában.

1. Friss datolya

A friss datolya ízének semmi köze ahhoz az előrecsomagolt, szárított és eléggé émelyítő gyümölcsmaradványhoz, amit idehaza kapni lehet. Engem egy kicsit talán az édes almára emlékeztetett a zamata. Tunéziában rengeteg datolyát termelnek és fogyasztanak. A nyári hőségben előfordul, hogy ebédre is ezt eszik a helyiek egy kis kenyérlepénnyel természetesen.

Megkóstoltuk Tunéziát - 10 finomság, amit vétek kihagyni

2. Lepénykenyér

A lepénykenyér minden étel alfája és omegája Tunéziában. Datolyától olíván át sajtokon és főételeken keresztül szinte mindenhez eszik és változatos formában készítik. Van, ami palacsintához hasonlatos – ezt többnyire magában fogyasztják.

Megkóstoltuk Tunéziát - 10 finomság, amit vétek kihagyni

Ennél ízletesebb lepénykenyér féle a za’atar. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy vastagabb pizzát, aminek a tésztáját változatos fűszerekkel ízesítik. Van, aki mentával, más korianderrel, fokhagymával, ánizzsal. Tipikus tunéziai előétel az olívaolajba mártogatott lepénykenyér, amihez sajtot és olajbogyót falatozhatunk.

Megkóstoltuk Tunéziát - 10 finomság, amit vétek kihagyni

3. Harissa

A harissa lényegében a tunéziai Erős Pista, csak a fűszerezése sokkal izgalmasabb magyar rokonánál – korianderrel, köménnyel és fokhagymával is gazdagítják. Létezik szárított és paszta formátumban is, használják ételek ízesítésére, de ezt is fogyasztják előételként az előbb említett lepénykenyér-olívaolaj-olajbogyó kombót színesítve vele. A harissához nem árt óvatosan közelíteni, mert vannak méregerős változatai, úgyhogy aki jót akar magának, ne kanalazzon bele óvatlanul.

Megkóstoltuk Tunéziát - 10 finomság, amit vétek kihagyni

4. Olívaolaj

Tunéziában rengeteg olívaolajat termelnek. Az országban barangolva lépten-nyomon olajfákat látunk, amit szent növényként tisztelnek a helyiek, mivel minden része felhasználható. A tunéziai olívaolaj kiváló minőségű, és sokkal zamatosabb, mint amit idehaza megszoktunk. Érdekesség, hogy a legfinomabb olajat az apró bogyókból készítik, ezek ugyanis sokkal ízesebbek, mint mandula vagy dió nagyságú társaik. Utóbbiaknál ugyanis a magas víztartalom halványabb ízélményt eredményez. 

Megkóstoltuk Tunéziát - 10 finomság, amit vétek kihagyni

5. Shakshuka és ojja

A magyar lecsó rokona ez a két étel. Paradicsom, paprika és hagyma az alapja, viszont inkább a paradicsom dominál benne. Fűszerezik köménnyel, korianderrel, és végül tojást ütnek bele, amit többnyire hagynak egyben megfőni az ételben. Ez a legegyszerűbb változat, de van, aki kolbásszal, tengeri finomságokkal gazdagítja az ételt. Mondanom sem kell, lepénykenyérrel valamennyi verziója isteni.

Megkóstoltuk Tunéziát - 10 finomság, amit vétek kihagyni

6. Friss mandula

Tunéziában a mandula is másmilyen, mint amit itthon megszoktunk. A mandulafák gyümölcse akkora, hogy először sárgabaracknak néztük. A külső csonthéja pedig kevésbé kemény, mint a magyar változaté. Jártunkban-keltünkben az út mellett összefuthatunk mandulaárusokkal, akik fillérekért osztogatják a friss mandulát, ami annyira zsenge még, hogy ilyen könnyen ki lehet kapni a külső héjából:

7. Kuszkusz

A kuszkusz durumbúzából készült gőzölt búzadara, amit előszeretettel fogyasztanak az arab országokban főételként. Tunéziában a kuszkusz egy zöldségekkel – paradicsommal, paprikával, csicseriborsóval, krumplival és cukkinivel – készített egytálétel, amit tetszés szerinti húsfélékkel, csirkével, fürjjel, báránnyal vagy hallal gazdagítanak. Szerény véleményem szerint arab országban járva a bárányos változatot legalább egyszer meg kell kóstolnia mindenkinek. A húst omlósan puhára főzik ugyanis, és az a faggyús íz, amitől tartva sok magyar háziasszony neki sem lát a bárány készítésének, Tunéziában egyáltalán nem jellemző. Tunéziai utam abszolút favoritja volt ez a fogás.

Megkóstoltuk Tunéziát - 10 finomság, amit vétek kihagyni

8. Tenger gyümölcsei minden formában és mennyiségben

Ha van olyan étel, amit minden nap tudnék enni, az a hal, a polip és a tintahal. Mindegy, hogy sütve, grillezve vagy főzve, egyszerűen odavagyok a tengeri finomságokért. Tunéziában ezeket is megtaláljuk minden étterem étlapján. Hozzá kell tenni viszont, hogy a halételek itt sem számítanak olcsónak. Egy halas főételért jobb elegánsabb étteremben elkérnek 30-40 dinárt is, ami átszámítva 4-6 ezer forintot jelent.

Megkóstoltuk Tunéziát - 10 finomság, amit vétek kihagyni

9. Kaak warka

Őszintén szólva sosem voltam a szirupos, émelyítően édes sütemények rajongója, márpedig a törököknél és az araboknál ez a jellemző. Elég csak a baklavára gondolni ugyebár. Tunéziában azt tapasztaltam, hogy kevésbé édesek ugyan a desszertjeik, mint például a palesztin sütemények, de a többségük így is túlmegy a tűréshatáromon. A kaak warka egy a jellegzetes tunéziai édességek közül. Ez a gyűrű alakú, minibagelhez hasonlító étel mandulalisztből készül. Létezik töltött és töltetlen verziója is, a töltöttben pisztácia, mogyoró, kesudió van, a tésztáját pedig gyakran ízesítik rózsavízzel. 

Megkóstoltuk Tunéziát - 10 finomság, amit vétek kihagyni

10. Mentatea

Végül szólnom kell a mentateáról is, ami valóságos intézménynek számít az araboknál. Isszák reggel, napközben, a kávézók teraszán ücsörögve, illetve ebéd utáni emésztéskönnyítőként is. Természetesen a cukor a teából sem hiányozhat, viszont a jó hír, hogy sokkal kevésbé édesen fogyaszthatjuk a mentateát Tunéziában, mint Jordániában például. Egy kiadós ebéd után pedig valóságos felüdülést jelent az emésztőrendszernek.

Megkóstoltuk Tunéziát - 10 finomság, amit vétek kihagyni

Az arab konyha remekei az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top