Gasztro

Megéri spárgát termeszteni Magyarországon

Mind többen vágnak bele a spárga termesztésébe hazánkban, még úgy is, hogy a termény több mint háromnegyedét külföldön lehet eladni.

Míg 2014-ben összesen 1200 hektáron foglalkoztak spárga termesztésével, mostanra az összterület nagysága meghaladja az 1400 hektárt – írja a Magyar Idők.

Az idén márciusban indult ültetvénytelepítési támogatáshoz a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) eddig 40 hektárra adott ki igazolást a termőhelyi alkalmasságról. Enélkül nem kaphatnak támogatást a termelők, de mivel nem mindenki pályázik, a termőterület bővülésének dinamikája ennél is nagyobb – mondta a lapnak a Fruit­veb alelnöke.

Gubacsi Zoltán úgy véli: “bár a spárga költségigényes növény, a stabil és egyre bővülő kereslet miatt megéri a termesztésével foglalkozni”.

Egyre többen termesztenek spárgát Magyarországon

Bár a belső fogyasztás is folyamatosan nő, a Magyarországon megtermelt spárga nyolcvan százaléka a külpiacokra kerül. A legfontosabb exportpartner Németország és a skandináv államok, de kisebb mennyiséget Ausztriába és Svájcba is szállítanak.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint a friss vagy hűtött spárga külkereskedelmi aktívuma 2,15 milliárd forintot tett ki 2015-ben. Magyarország ezzel a hetedik legnagyobb spárgaexportőr a tagországok sorában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top