Gasztro

Ezekkel a tejekkel vernek át

A hazánkban kapható tejek ellenőrzése során számos termékről kiderült, hogy azokat jobb minőségűnek tüntetik fel, mint amilyenek valójában. Néhányat már ki is vontak a forgalomból.

Lesújtó a tejágazat egy hónapja tartó ellenőrzésének eddigi eredménye, amelyből megállapítható, hogy főleg a külföldi, import UHT-tejekkel csapják be a vásárlókat – közölte Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára sajtótájékoztatóján.

Az akcióban eddig 311 tétel UHT tejet ellenőriztek, több mint 100 tejtétel laboratóriumi ellenőrzése még zajlik. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy elsősorban, jellemző módon a szlovák és a cseh UHT-tejekkel van gond.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a magyar piacot elárasztó, gyenge minőségű, külföldről származó UHT-tejekkel becsapják a fogyasztókat, ezeket ugyanis a ténylegesnél jobb minőségűnek tüntetik fel. Gyakran valótlan zsírtartalom szerepel a dobozon, ami nemcsak minőségi, hanem egészségügyi szempontból is lényeges, miután a tej vitamintartalmának jelentős része zsírban oldódó.

Az eddigi laboratóriumi eredmények alapján már 6 szlovák, illetve cseh eredetű 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT-tejtételt vontak ki a forgalomból. Ezek közül a legnagyobb mennyiségben – több mint 21 ezer liter – cseh származású UHT-tejet hívtak vissza. Az ilyen tartós tejeket gyártók és az ezzel kereskedő cégek egyszerűen becsapják a vásárlókat.

Hozzátette, a magyar tejágazat, a magyar tejtermelők segítése és a magyar emberek egészségének és biztonságának védelme érdekében a magyar tejágazatban megkezdett ellenőrzéseket a következő hetekben is folytatják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top