Gasztro

Itt a gluténteszter – fellélegezhetnek a lisztérzékenyek

A készülék 99,5 százalékos pontossággal állapítja meg az étel gluténtartalmát. A zsebben is elfér, és már előrendelhető.

Sokan választják a gluténmentes étrendet. A lisztérzékenyeknek viszont kötelező, ezért egyre több élelmiszerre írják rá, hogy gluténmentes – írja a HVG. Ezzel az új eszközzel bárki meggyőződhet akár egy étteremben is arról, hogy valóban gluténmentes-e az étele.

A zsebben is elférő kütyü neve Nima. Percek alatt képes meghatározni, hogy az adott ételben van-e glutén. Az ételdarabot egy egyszer használatos kapszulába kell tenni, majd azt a gépbe rakni. 2-3 perc alatt van meg az eredmény. Ha mosolygós arc jelenik meg, az étel gluténmentes, ha szomorú az arc, az pedig azt jelenti, van glutén az ételben. A megengedett érték 20 milliomod részét is képes észrevenni.

A Nima ugyanakkor nem kapott gyógyászati segédeszköz minősítést. Az eszköz előrendelhető, egyelőre csak Amerikából. Az alapváltozata kb 57 ezer forintba kerül – írják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top