Gasztro

Megmenekült az otthoni pálinkafőzés

Megszüntette a magyar pálinka jövedéki adójával kapcsolatos kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság, de más ügyekben újabb jogi csatározás indul Magyarország ellen.

Az Uniós Bizottság sajtószolgálatának tájékoztatása szerint azért zárták le a magyar pálinka adóügyével kapcsolatos procedúrát, mert a 2016. január 1-jétől érvénybe lépett új jövedéki adótörvény az uniós jogszabályokkal összhangban áll.

A hatályos magyar törvény értelmében a pálinka főzése után literenként hétszáz forint jövedéki adót kell befizetni, amely a bizottság szerint megfelel az uniós szabályozásban rögzített csökkentett jövedéki adókulcs mértékének.

Az Európai Bizottság indoklásában utal arra is, miszerint a 2015 nyarán bevezetett magyar szabályozás engedélyezte, hogy a magánházaknál vagy a szeszfőzdékben személyes használatra főzött pálinka után éves szinten 50 literig nem kellett jövedéki adót fizetni. Ugyanakkor az unió előírja, hogy a tagállamok legfeljebb 50 százalékos adókedvezményt adhatnak a szeszfőzdékben magánhasználatra előállított pálinka főzése után.

A bizottság végül kimondta, mivel Magyarország az európai uniós joggal összhangban hozta meg új  jövedéki adóra vonatkozóan szabályait, a magyar pálinka főzésével kapcsolatos jogsértési eljárást lezárja.

A tájékoztatásban az is szerepel, hogy 2011 szeptemberében Magyarország új termékadót vezetett be bizonyos élelmiszerekre. Az adót 2015. január 1-jén más, alkoholtartalmú italokra is kiterjesztette, kivéve a házi gyümölcspárlatokat és a növényi alapú gyomorkeserűt. A bizottság indoklása szerint ez az adórendszer kedvez a helyi termékeknek, amellyel Magyarország megsérti az erre vonatkozó uniós irányelvet. Emiatt a bizottság felszólító levelet küldött hazánknak az újabb jogi eljárás indításáról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top