Gasztro

Tabasco az éjjeliszekrényen és napi 12 csésze tea – eláruljuk Nigella Lawson titkait

Jamie Oliver és Gordon Ramsay mellett a 2000-es évek egyik leghíresebb tévészakácsa egyértelműen Nigella Lawson. Milliók tanultak tőle főzni, műsorai és könyvei hatalmas sikert arattak világszerte. Ő az, aki mindig olyan jóízűen falatozott a műsor végén és sokszor közben is, hogy neki mindig elhittük, valami isteni finom lehet az, amit éppen készített.

Nigella Lawson, a brit konyhatündér élete során számos magánéleti nehézségbe ütközött már. Sőt az őt övező botrányok általában a nyilvánosság színe előtt zajlottak. Mára azonban a sztárséf láthatóan kiegyensúlyozottabbá vált. Nigella jobban fest, mint valaha, pedig állítása szerint sosem volt kemény diétán. Sokkal inkább az Iyengar jógának köszönhetően találta meg a testi-lelki egyensúlyt. De azt gondoltad volna, hogy Nigella sokáig egyáltalán nem is szeretett enni? Cikkünkben összegyűjtöttünk 9 dolgot, amit érdemes tudni a “házi istennőről”.

Nigella, a házi istennő

1. Meglepő lehet, de Nigella gyermekkorában egyszerűen utált enni.

Általában csak olvasgatott, és beszélt – magában. Édesanyja sokáig attól tartott, lánya autista. A gasztronómia iránt az oxfordi egyetemi évei alatt kezdett komolyabban érdeklődni, amikor a barátainak kínált leveseket bor helyett gyakran egy kis Bénédictine likőrrel bolondított meg.

2. Nigella szerint anyja nem szerette őt.

Gyakran fenyegette azzal, hogy addig üti, míg nem sír. Nigella ezért sosem sírt, és azt állítja, ez a mai napig így van.

3. Apjával, Nigel Lawsonnal azonban remek kapcsolatot ápolt.

Az érettségire készülő Nigellát esténként meginvitálta egy whiskyre vagy egy Campari-szódára, mondván, nem szeret egyedül inni. Édesapja egyébként a brit politikai élet aktív szereplője volt a hetvenes évek óta.

4. Jólétbe született gyermekeit szeretné megtanítani a kétkezi munka becsületére.

Újságcikkek tucatjai számoltak be arról, hogy végrendeletében egy huncut pennyt sem hagy Cosimára és Brunóra, s bár a hír kacsának bizonyult, a sikeres édesanya egy későbbi nyilatkozatában cseppnyi kétséget sem hagyott afelől, hogy gyermekeinek felnőttként az első lépéseket egyedül kell megtenniük. “Az embereket csak tönkreteszi, ha sosem kell megdolgozniuk a jólétért. Cosimának és Brunónak is a saját bőrén kell megtanulnia, hogyan kell bánni a pénzzel” – mondta a tévészakács a Daily Mail újságírójának.

5. Nigella három hozzátartozóját is tragikusan fiatalon elveszítette.

Édesanyja, Vanessa 48, húga, Thomasina 32, és első férje, John Diamond 47 éves korában halt meg, mindhárman rákban. Második férjétől, a műgyűjtő Charles Saatchitól 2013-ban vált el, miután az nyilvánosan fojtogatta egy londoni étteremben. A szétválás után állítólag egy vasat sem kapott, új házának megvásárlásához tetemes jelzáloghitelre volt szüksége.

6. Szenvedélye a tea

Akár 12 csészével is megiszik naponta. Másik szerelme – persze a főzés mellett – a foci: a Chelsea szurkolója.  

7. Az egyszerűség szépségében hisz

Tévéműsoraiban mindig azt hangsúlyozza, kizárólag a saját kedvére kezdett el főzni, és a fő szempontnak az egyszerű elkészíthetőséget tartja. Nem véletlenül nevezte a The Sunday Telegraph az első könyvét az évtized legértékesebb kulináris útmutatójának. Megszámlálhatatlan olvasója és nézője emellett azért is kedveli őt, mert a mai, fogyókúrás tanácsokkal túlterhelt világban senkit sem biztat önsanyargatásra, és látszik rajta, hogy valóban élvezi az ízeket. Ahogy az egyik kritikusa megjegyezte: senki nem ír ilyen őszintén az étel érzelmi jelentőségéről.

8. Szenvedélye az evés

Nem vagyok szakképzett séf, az én mesterségem az evés” – jellemzi magát Nigella, s az egykor étteremkritikusként hírnevet szerzett nő nagyon is pontosan fogalmaz. Ahogy műsoraiban szinte erotikus túlfűtöttséggel beszél egy remekbe szabott édességről, vagy ahogyan az ételbe túr, majd lenyalja az ujjait, csöppnyi kétséget sem hagy szavai hitelessége felől. Nigella sikerének titka éppen abban rejlik, hogy nem a szakácsmesterek elérhetetlennek tűnő szakmai tudásával kérkedik műsoraiban, hanem olyan recepteket kínál, melyeket az átlagos háziasszony is könnyűszerrel elkészíthet. “Imádok enni és főzni is, de mint mindenki más, én is állandóan rohanok. A megoldás az egyszerűség és a gyorsaság” – árulta el filozófiáját. Nigella főzés után is éppen olyan, mint bármelyik hasát imádó nő: ha valami igazán jól sikerül, nem átall éjszaka a hűtőig lopózni, hogy jól belakmározzon remekművéből.

9. Az ágyban is előszeretettel eszik.

Az ágya melletti asztalkán mindig tart mustárt, Tabasco-szószt, szójaszózt és persze sót.

A nehéz időszakot sajátos módszerrel vészelte át: “Tudom, hogy ez nem működik mindenkinél, de engem megerősít a főzés. Ha nem vagyok képes magamat ellátni, akkor áldozatnak érzem magam, ha képes vagyok jóllakatni magamat önerőből, az a túlélőképességemet erősíti. Márpedig én nem vagyok áldozat, sokkal inkább túlélő. Mindenkinek túlélőnek kellene lennie vagy treníroznia magát, hogy az legyen.”

Nigella, a házi istennő

Nigella ma már remekül érzi magát a bőrében. Új műsorában, az “Egyszerűen Nigella” című hatrészes sorozatában is a letisztult, dekadens stílus köszön vissza, melyben a sztárséf bemutatja, hogyan lehet ínycsiklandó fogásokat egyszerűen elkészíteni saját konyhánkban, hogy mi magunk is jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Ilyen ez a thai tészta és barackos torta is:

Thai tészta garnélarákkal és fahéjjal

Hozzávalók:

  • 2 gerezd durvára vágott fokhagyma
  • 10 friss vagy fagyasztott garnélarák
  • 1 csillagánizs
  • 1 nagy csipet őrölt szegfűszeg
  • 15 ml (1 teáskanál) napraforgóolaj
  • csirke alaplé
  • 1 nagy csipet őrölt fahéj
  • kb. 3 cm hámozott, vékony csíkokra vágott gyömbér
  • 1 szárzeller
  • 1-1 tk. klasszikus és sötét szójaszósz
  • 1 kis rúd (összetört) fahéj
  • 100 ml hideg víz
  • 1/4 tk. őrölt fekete bors
  • 80 g megfőzött, lecsepegtetett üveg tészta
Kategóriafőétel
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Egy nagy wokban hevítsük fel a gyömbért, a fokhagymát, a csillagánizst, a fahéjrudakat, majd a felszeletelt zellerszálakat, és főzzük egy percig. A kétféle szójaszósszal együtt főzzük még fél percen át, majd adjunk hozzá – ha van – 1 teáskanál osztrigaszószt és az őrölt borsot. Ezután adjuk hozzá a vizet, a csirkealaplevet és a ketjap manist, ami édes, vagy ha ez nincs, egy kis sötét szójaszószt, amihez egy teáskanál barna cukrot alaposan hozzákeverünk. Ebbe a rotyogó barna alapmártásba kerül bele a rák. Ha nincs lehetőségünk frisset vásárolni, Nigella arra buzdít, használjunk bátran mélyhűtött garnélát. Keverjük addig, míg a rák át nem sül. Ezután adjuk hozzá a megfőzött, lecsepegtetett üvegtésztát, és dolgozzuk jól össze a hozzávalókat – a legegyszerűbb két tésztaszedő kanál segítségével. Miután az utolsó csepp mártást is hozzádolgoztuk a tésztához, következik az őrölt szegfűszeg és az őrölt fahéj. Végül a durvára szeletelt zellerlevelekkel meghintve tálaljuk. Bár a hozzávalók egyike sem kifejezetten különleges vagy szokatlan, együtt mégis egy vadonatúj ízvilágot adnak. 

 

Mandulás-barackos torta Nigellától

Hozzávalók:

  • 150 g cukor
  • 6 nagy tojás
  • ha van, 1 tk. rózsavíz
  • 2 tk. citromlé
  • 2 kardamon
  • 200 g őrölt mandula
  • 150 g aszalt sárgabarack
  • 50 g finom kukoricadara
  • 1 tk. sütőpor
  • 250 ml víz
  • a forma kikenéséhez olaj vagy vaj

Hozzávalók a dekorációhoz:

  • 2,5 tk. aprított pisztácia
  • 2 tk. rózsaszirom vagy sárgabaracklekvár
  • 1 tk. citromlé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Kezdésként Nigella az összesen 150g aszalt barackot – ahelyett, hogy egész éjszakára hideg vízbe áztatná – csak átforralja vízzel és két darab kardamommal, aztán hagyja kihűlni. Így a barack és a kardamom íze sokkal jobban elvegyül. Néhány szemet ebből félretesz, ezek kerülnek majd a torta tetejére. A többi barackot, a kardamom magját és az illatos szirupot a robotképbe kanalazza, és 200g őrölt mandulát ad hozzá. Így a torta laktóz-és gluténmentes is lesz. Hozzáad 50g finom kukoricadarát, majd 150g cukrot. Ehhez ad még egy teáskanálnyi sütőport is, és hat tojást, ettől lesz levegős a tészta és nem szárad ki. Robotgéppel mindezt összedolgozza. Ezután következik két teáskanál citrom, és az utolsó simítás, egy teáskanálnyi rózsavíz. Fontos, hogy ne adagoljuk túl, máskülönben habfürdővé válik a konyha. Ezután Nigella egy 20 cm átmérőjű tortaforma aljába zsírpapírt tesz, oldalát kivajazza, majd egyszerűen beleönti a masszát. Ezután kerül rá a korábban félretett néhány szem barack. A torta 180 fokos sütőben 40 perc alatt megsül. Miután kivette, a még meleg tészta tetejét átkeni egy kis vízzel és egy kis citromlével kikevert sárgabaracklekvárral, majd az egészet megszórja aprított pisztáciával.

A torta állítólag 5-7 napig eláll, bár annyira finomnak tűnik, hogy annyi idő múlva mindez biztosan már csak egy csodás emlék lesz.

 

Az “Egyszerűen Nigella” következő részei április 23-án szombaton és 24-én vasárnap 11:00-kor, és a jövő hétvégén lesznek majd a TV Paprika műsorán.
 

Még több cikk Nigelláról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top