Gasztro

Tényleg egészségtelen lehet a szénsavas víz?

Időről időre újra felüti fejét a nagy vízkérdés: milyen vizet igyunk, mi a helyzet a különleges csodavizekkel, és persze egészségtelen-e a szénsavas ásványvíz?

Rengeteg hiedelem lengi körül a palackozott, szénsavas ásványvizet, ami miatt vannak olyan buborékosvíz-gyűlölő iskolák is, amiknek követői szerint a szénsavas ásványvíz fogyasztása nem más, mint biztos halált tölteni egy vizespohárba. De vajon tényleg erről van szó?

Először is mondják például, hogy a szénsavas ásványvíz nem oltja olyan hatékonyan a szomjat és nem hidratál eléggé. Ez nem igaz: épp olyan jól hidratálja a testünket, mint a sima víz, ezt bizonyította a kutatás is, melyben kimerítő edzés után kaptak szénsavas vizet az alanyok.

Tényleg egészségtelen lehet a szénsavas víz?

Mondják azt is, hogy roncsolja a fogak és a csontok épségét – igaz, hogy a szénsav károsíthatja a fogakat erős koncentrátumban, de semmi bajunk nem lesz, ha nem iszunk meg napi hat karton szénsavas vizet. Márpedig annyit nem iszunk meg, ugye.

Egyesek azt is állították, hogy a szénsavas víztől elhízhatunk. Ez persze nem igaz… talán a szénsav okoz némi ideiglenes puffadást, annyi biztos, hogy ettől még nem rakódnak ránk felesleges kilók.

Mi a tanulság? Akadnak, akik egyenesen rákkeltőnek, káros anyagokkal telepumpáltnak bélyegzik a szénsavas ásványvizet, és bár manapság tényleg nehéz megállapítani, hogy melyik előre elkészített élelmiszer és ital tartalmazza az ördögöt, azért ne dobjunk ki mindent azonnal, ha ilyesmivel riogatnak bennünket.

Forrás: Prevention

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top