Gasztro

7 szuper keksz, amit mindenképpen ki kell próbálnod

Aki egyszer belekóstol a házi kekszek világába, tudja, milyen egyszerű saját készítésű kekszet sütni. Viszonylag gyorsan összeállítható a tésztája, könnyű elkészíteni, és pontosan tudjuk, hogy miből készült, így nyugodtabban adhatjuk a gyerekeknek is akár, ha valami édes rágcsára vágynak.

Tea, tej vagy kávé mellé ropogtatni való, gyors reggeli, tízórai vagy uzsonna, túlélőnasi a tavaszi kirándulásokra, túrákra, vendégváró falatka, amit szívesen eszünk babazsúron vagy akár meccsnézős estéken is – és még sorolhatnánk, milyen sokszor jön jól egy adag keksz. Egy keksz pedig akkor igazán jó, ha magatok sütitek. Hoztunk is 7 szuper kekszreceptet.

 

Csokis keksz

Hozzávalók 15-20 db-hoz:

  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 7 dkg vaj
  • 20 dkg + 10 dkg felvágva étcsokoládé
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 7 dkg darált mandula
Kategóriadesszert
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A vajat, a 20 dkg étcsokoládét és a cukrot egy lábasban közepes lángon összeolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és pár percig hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a tojásokat, és elkeverjük, majd a mandulát, a sütőport és az apróra vágott 10 dkg étcsokoládét is hozzákeverjük. A masszát hűlni hagyjuk, ha már nem meleg a lábas, hűtőbe rakjuk (akár 1 éjszakára is). Sütőpapírral bélelünk ki két tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A megdermedt masszából diónyi golyókat formázunk, a tepsire helyezzük, és tenyérrel, vagy egy pohár talpával kilapítjuk. Sütőbe toljuk, és 12 percig sütjük, majd megvárjuk, amíg teljesen kihűl.

 

Diós kekszszendvicsek

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor

Töltelék:

  • töltéshez lekvár

Bevonat:

  • bevonáshoz étcsokoládé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1. A hideg vajat kockákra vágjuk és elmorzsoljuk a liszttel és a cukorral. Hozzáadjuk a darált diót és a tojás sárgáját és összegyúrjuk. Rudat formázunk belőle és folpacka csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1 órára. 2. Sütés előtt 2 db tepsit sütőpapírral bélelünk ki és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A hűtőből elővett tésztarúdból éles késsel kb. fél cm vastag szeleteket vágunk és a tepsire fektetjük őket. 3. Kb. 12 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk, hogy teljesen kihűljön a keksz. 4. A kihűlt kekszeket sárgabarack lekvárral összeragasztjuk és végüket / egyik felüket olvasztott étcsokoládéba mártjuk, majd sütőpapíros tálcára helyezzük és hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé gyorsan megdermedjen.

 

Házi Oreo keksz

Kekszalap:

  • 1 és 1/4 csésze liszt
  • 140 g (teavaj) vaj
  • másfél csésze cukor
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • fél csésze (holland) cukrozatlan kakaópor

Töltelék:

  • 55 g vaj
  • 2 csésze porcukor
  • 50 g margarin
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai
Kategóriadesszert
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A lisztet a kakaóporral, a sóval és a cukorral összekavarjuk, majd hozzáadjuk a tojást és a vajat. Gyors mozdulatokkal összekeverjük. A legjobb, ha robotgéppel dolgozunk. A tésztát fóliába csomagoljuk, és egy órán keresztül állni hagyjuk a hűtőben. 

 

A töltelékhez a vajat és a margarint a cukorral és a vaníliával habosra verjük. Legalább 6-8 percig kell verni, hogy szépen kifehéredjen és könnyű legyen az állaga. 

 

A tésztából 3 centi átmérőjű köröket szaggatunk, majd 180 fokon 9 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, a krémmel megkenjük és összeragasztjuk a süteményeket. 

 

 

 

Mogyoróvajas-csokis keksz

Hozzávalók kb. 16-18 db kekszhez:

  • 2 db tojás
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 200 g mogyoróvaj
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 6 dkg barnacukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit. A mogyoróvajat kikeverjük a cukorral és a tojással, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát és az apróra vágott étcsokoládét. Kanállal kis kupacokat adagolunk a tepsire, kézzel kicsit elegyengetjük, ellapítjuk, majd sütőbe toljuk, és 12-15 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

 

Csokis-kókuszos keksz

Hozzávalók 15-20 db-hoz:

  • 10 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 6 dkg vaj
  • 2 csipet sütőpor
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 5 dkg porcukor

csokibevonat:

  • 5-8 dkg étcsokoládé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A puha vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk az enyhén elhabart tojást és összekeverjük. A lisztet, a sütőport és a kókuszreszeléket összekeverjük, és a tojásos tál tartalmához adjuk. A masszát összekeverjük/gyúrjuk és hűtőbe tesszük 1 órára. Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

 

A hűtőből elővett masszából diónyi gombócokat formázunk, a sütőpapírra helyezzük és tenyérrel enyhén ellapítjuk őket. 12-14 perc alatt készre sütjük, és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. Ha ez megtörtént, előkészítünk egy tálcát, ami be fog férni a hűtőbe, és sütőpapírt terítünk rá. Vízgőz felett megolvasztjuk az étcsokoládét, majd kb. félig belemártjuk a kekszeket, lecsepegtetjük a felesleget, és a sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük. Ha megtelt a tálca, hűtőbe tesszük, ahol 10-15 perc alatt megdermed a csokoládé.

 

Zabpelyhes keksz

Hozzávalók:

  • 95 g liszt
  • 65 dkg (durvára vágott) mogyoró
  • 120 g zabpehely
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ½ tk. sütőpor
  • ½ tk. fahéj
  • fél csésze vaj
  • 1 tojás
  • 120 g (opcionális) mazsola
  • ¼ tk. só
  • 125 g barnacukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tojást a vajjal, a barna cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd mehet hozzá a sütőporral, sóval és fahéjjal elkevert liszt, a zabpehely, a durvára vágott mogyoró. Ha megvagyunk, akkor egy sűrű masszát kell kapnunk. Evőkanállal egy sütőpapírral kibélelt tepsire kanalazunk 3-4 centi átmérőjű halmokat, majd nedves ujjal vagy kanállal keksz formájúra lapogatjuk. 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 10-12 perc alatt készre sütjük. 

 

Nutella®-krémes cookie-k

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g liszt
  • 100 g étcsokoládé cseppek
  • 125 g (világos) nádcukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • fél zacskó sütőpor
  • 100 g vaj
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 125 g cukor
  • 50 g NUTELLA®
Kategóriadesszert
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 240 °C-ra.

2. Keverjünk össze minden száraz hozzávalót, és tegyük félre.

3. A vajat és a NUTELLA®-krémet olvasszuk fel gőz fölött, majd öntsük a száraz hozzávalókhoz. Adjuk hozzá a tojást, és jól keverjük el.

4. Ezután keverjük bele fakanállal a csokoládécseppeket. Ha lehet, tegyük a masszát 1 órára hűtőszekrénybe.

5. A tepsi alját béleljük ki sütőpapírral.

6. Formázzunk a tésztából 5 cm átmérőjű golyócskákat, a tetejüket könnyedén lapítsuk be a tenyerünkkel, a tepsiben hagyjunk közöttük elég helyet.

7. Süssük 8-10 percig.

8. Várjunk, amíg kicsit kihűlnek a cookie-k, majd szedjük föl a sütőpapírról, és helyezzük rácsra.

 

 

 

Még több keksz az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top