Gasztro

Húsvét után: tippek a tojás, sonka és kalácsmaradékok felhasználásra

Hetek óta vártuk a húsvéti finomságokat, és nagy izgalmunkban kicsit túl is biztosítottuk magunkat, nehogy idő előtt elfogyjon a finom húsvéti sonka, tojás vagy a legfinomabb kalács. Most, hogy vége az ünnepnek, ideje gondoskodni a maradékokról.

A húsvéti maradék nem vész el, csak átalakul! Ne dobjátok ki a maradék – akár csak két szelet – kalácsot, vagy az utolsó 3 szelet húsvéti sonkát, és használjátok fel a tojásokat is. Még akár több étkezésre elegendő étel is készülhet belőlük. Hoztunk pár ötletet, hogy nektek tényleg csak a maradékokat és pár alapanyagot kelljen összeszedni. 

 

Datolyás-sonkás-sajtos szendvics

Hozzávalók 4 szendvicshez:

  • kenéshez vaj
  • 8 szelet kenyér
  • 12 szem datolya
  • 10 dkg (reszelt) gouda
  • 12 szelet húsvéti vagy szárított sonka
Kategóriavacsora
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A kenyérszeletek mindkét oldalát megkenjük vajjal. 4 szeleten elosztjuk a sonkaszeleteket, a feldarabolt datolyát és a reszelt sajtot, majd mindegyiket befedjük egy-egy szelet kenyérrel. Forró kontakt grillsütőbe tesszük, és 2-3 perc alatt készre sütjük.

 

 

Paradicsomos lencsefőzelék pirított sonkával

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl paradicsomlé
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 kávéskanál mustár
  • 8 dl alaplé
  • 2 szál újhagyma
  • negyed citrom leve
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 40 dkg beáztatott lencse
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 db babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg füstölt sonka
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre párolom. Ráreszelem a fokhagymát, megszórom a köménnyel, majd hozzákeverem a beáztatott, lecsepegtetett lencsét. Felöntöm az alaplével, beledobom a babért, sózom, borsozom, majd fedő alatt 20-25 percig főzöm. Fele időnél hozzáöntöm a paradicsomlevet és a mustárt, továbbfőzöm. Ha megpuhult, egy merőkanálnyit kiveszek, pürésítem, majd visszaöntöm az alaphoz. Kóstolom, ha kell, sózom. Belefacsarom a citromot, rádobom az aprított petrezselyem felét, és összekeverem. Egy serpenyőt felhevítek, pár csepp olajat öntök rá és elkezdem rajta pirítani a sonkát. Ropogósra, aranysárgára sütöm. A végén hozzáadom a hagymát, és 1 percig együtt kevergetem, tálalásnál a főzelék tetejére halmozom. 

 

Sonkás makarónisaláta

Hozzávalók:

  • 300 g makaróni
  • 200 g sonka
  • ketchup
  • 100 g csemege uborka
  • 2 dl majonéz
  • 1 db citrom
  • petrezselyemzöld
  • őrölt bors
  • 1 dl tejföl
  • 50 g paradicsompaprika
Kategóriavacsora
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A sonkát és a csemegeuborkát csíkokra, a paradicsompaprikát apróra vágjuk.

A makarónit sós vízben a szokottnál kicsit keményebbre főzzük. Leszűrjük, hideg víz alatt lehűtjük, majd 5-6 cm hosszú darabokra vágjuk.

A majonézt elkeverjük a tejföllel, a ketchuppal, a paradicsompaprikával, sózzuk, borsozzuk, majd óvatosan összekeverjük a makarónival. Tálaláskor citromkarikával és petrezselyemlevelekkel díszítjük.

 

Sonkás-sajtos kiflik

Töltelék:

  • 1 csipet őrölt bors
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál mustár
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 15 dkg reszelt sajt
  • tetejére tojás
  • tetejére szezámmag
  • 15 dkg füstölt sonka
  • 1 csipet cayenne bors

Tészta::

  • fél dl olaj
  • 3 dl víz
  • 3 dkg élesztő
  • 60 dkg búzaliszt
  • 2 tk. só
  • 2 ek. tejföl
  • 1 db tojás
Kategóriareggeli
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a vizet, a tejfölt, a tojást és az olajat. Rámorzsoljuk az élesztőt, és dagasztani kezdjük a tésztát. Ha gombóccá összeállt, kitesszük a deszkára, és addig folytatjuk a dagasztást, míg szép fényes, sima, hólyagos felületű lesz a tészta. Letakarjuk, 45 percig kelni hagyjuk. Míg kel, elkészítjük a tölteléket. A sonkát ledaráljuk, és elkeverjük a reszelt sajttal, a sóval, a borssal, a Cayenne-borssal, a tejföllel és a mustárral. 

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kettéosztjuk, mindkettőt cipó formára igazítjuk. Egyesével kb. 2 mm vastag, nagy körlapot nyújtunk belőlük, egy pizzavágóval 16-16 cikkre vágjuk. Mindre teszünk egy-egy kanál tölteléket, majd feltekerjük. Sütőpapíros tepsire fektetjük, lekenjük a felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a kifliket 18-20 perc alatt szép pirosra sütjük.

 

 

 

Rumos-gyümölcsös kalácspuding

Hozzávalók:

  • a tál kikenéséhez kevés vaj és cukor
  • 2 ek. szilvalekvár
  • 50 ml rum
  • 200 g porcukor
  • 400 g (akár száraz) kalács
  • fél citrom leve
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 ek. vaníliás cukor
  • 80 g olvasztott vaj
  • 400 ml tej
  • 6 tojás
  • 400 g alma, körte vagy szilva
Kategóriadesszert
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A kalácsot felszeleteljük. A szilvákat kimagozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, meglocsoljuk a citromlével, majd összekeverjük a szilvalekvárral

A tojások sárgáját a vaníliás cukorral, a tejjel, a rummal, a fahéjjal és az olvasztott vajjal kézimixer segítségével simára keverjük.

Egy tűzálló tálat kivajazunk, és megszórjuk a kristálycukorral. A kalácsszeleteket a szilvalakvárral elkevert gyümölcsdarabokkal a tálba rétegezzük, ráöntjük a tejes-tojásos keveréket, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

Ezalatt a szobahőmérsékletű tojásfehérjéket kézi mixerrel buborékosra keverjük. Evőkanalanként hozzáadjuk az átszitált porcukrot, közben a habot folyamatosan tovább verve mindaddig, amíg az egész sűrű, kemény masszává alakul.

A tojáshabot az elősütött szilvás kalácsra kanalazzuk, és még 15 percre visszatesszük a sütőbe. (Akkor a legfinomabb, amikor a teteje egy kis színt kap.)

A kalácspudingot langyosan vagy hidegen tálaljuk.

 

 

Túrós kalácsfelfújt

1. hozzávaló kategória neve:

  • 8 dkg cukor
  • 15 dkg túró
  • 3 db tojás
  • 0,5 l tej
  • 30 dkg kalács
  • 20 dkg eper
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, beledobjuk a vajat. A tojásokat a cukorral felhabosítjuk, majd hozzákeverjük a vajas tejet és a túrót. A kalácsszeleteket egy kivajazott kerámiatálba fektetjük, majd ráöntjük a tejes krémet, és kicsit bele is nyomkodjuk, hogy felszívja a kalács a tejes keveréket. Az epreket elosztjuk a tálban, majd 180 fokon pirosra sütjük.

 

Krémsajtos tojáskrém paprikában

Hozzávalók:

  • 1-2 csipet só
  • 4 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 1-2 csipet őrölt bors
  • 2-3 db paprika
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál krémsajt
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A főtt tojásokat megpucoljuk és villával szétnyomkodjuk. A puha vajat kikeverjük a mustárral és a krémsajttal, majd hozzáadjuk a tojást, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük. Paprikaszeletekre kenve fogyasztjuk.

 

Tojáskrém

Hozzávalók:

  • ízlés szerint só
  • 1 evőkanál tejföl
  • 6 db tojás
  • fél db vöröshagyma
  • fél csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál (olvasztott) vaj
  • ízlés szerint őrölt bors
  • ízlés szerint mustár
Kategóriareggeli
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tojást megfőzzük, leszedjük a héját, majd robotgépben pépesítjük. Hozzáadjuk a vajat vagy a zsírt, a tejfölt, a hagymát, és sóval, borssal ízesítjük. Egy kevés mustárral finomra hangoljuk, és mehet bele a petrezselyem is. 

Tipp: egy kevés pirított szalonnával is felturbózhatjuk, sőt piros paprika is mehet bele. 

 

 

 

Spagetti kucsmagombaszósszal és buggyantott tojással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 db tojás
  • 1 marék rukkola
  • 320 g spagettitészta
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • extra szűz olívaolaj
  • 100 ml tejszín
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • só, frissen őrölt fekete bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 250 g kucsmagomba
Kategóriaebéd
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk. A gombákat hosszában félbevágjuk, a rukkolát, a petrezselyemzöldet, a vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk.

Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, és megpirítjuk benne a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a felezett gombákat, megsózzuk, megborsozzuk, és lefedve 10-15 percig főzzük. Megszórjuk az aprított petrezselyemzölddel és rukkolával, átkeverjük, majd további 3-4 percig pirítjuk.

A hagymás-rukkolás gombát botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt, és a szószt forráspontig hevítjük. 

Ezalatt két lábasban vizet forralunk, mindkettőt sózzuk, az egyikbe két evőkanálnyi ecetet is öntünk. A spagettit az ecet nélküli vízbe dobjuk, és amikor a tészta kb. félig megfő, a másikba egy kanállal örvényt kavarunk. A tojásokat egyesével ide ütjük, mindegyiket egy-egy percig posírozzuk, majd szűrőkanállal kivesszük, melegen tartjuk.

A spagettit, amikor eléri az „al dente” („harapható”, nem teljesen puhára főtt) állagot, leszűrjük,  összekeverjük a kucsmagombaszósszal, és egy kevés vízzel, amiben a tészta főtt.

Kanál, villa segítségével a spagettiből mélytányérokba fészkeket rakunk, mindegyik tetejére egy-egy buggyantott tojást és néhány rukkolalevelet helyezünk. A tésztára jó adag fekete borsot őrlünk, meglocsoljuk néhány csepp friss olívaolajjal, és azonnal tálaljuk.

 

 

Csípős sült-főtt tojás

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kiscsokor koriander
  • 1 teáskanál mogyoróvaj
  • 4 szál újhagyma
  • 5 evőkanál mogyoró olaj
  • 1 teáskanál barnacukor
  • 2 teáskanál tamarindpaszta
  • 1 teáskanál halszósz
  • 4 db főtt tojás
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Keverjük el egy serpenyőben a mogyoróolajat, a tamarindpasztát, a halszószt, a barna cukrot, a mogyoróvajat és az aprított fokhagymát. Melegítsük fel, majd adjuk hozzá a főtt, felezett tojásokat. Enyhén süssük meg őket, aprított újhagymával és korianderrel szórva kínáljuk.

 

 

Buggyantott tojás mustáros pirítóssal

Hozzávalók:

  • 1 db tojás
  • pár dkg parmezán
  • pár szelet (pirított) kenyér
  • 3 teáskanál mustár
  • 2 evőkanál (lehet sima ecet is) fehér borecet
Kategóriareggeli
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Forraljunk fel egy liter vizet két evőkanál ecettel, óvatosan engedjük bele egy merőkanállal a tojások belsejét és főzzük három percig, majd csepegtessük le. Keverjük össze a mustárt a parmezánnal, kenjük a kenyérre, majd helyezzük rá a buggyantott tojást. Parmezános mustár helyett pesztóval is kipróbálhatjuk, ha van otthon, vagy tehetjük a tojást mustáros-sonkás kenyérre.

 

 Még több tipp a húsvéti maradékok felhasználására:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top