Gasztro

Milyen sört igyunk a húsvéti sonkához?

Már azt hittük, hogy minden fontos húsvéti témát érintettünk: kész a húsvéti sonka, a kalács jól sikerült, a tojások megfestve. Épp hátradőlnénk, amikor kiderül, hogy vannak olyan kérdések, amikkel eddig még nem foglalkoztunk: Milyen sör harmonizál a húsvéti menüvel? Mi az a sör-hímestojás? Máris kiderül.

Már tudjuk, hogy kell elkészíteni a húsvéti sonkát, azt is tudjuk, mire fogjuk felhasználni a húsvéti sonka főzőlevét és a húsvéti sonka maradékait, de azt még nem tudjuk, milyen sör illik a sonkához.

Vásárhelyi István sörgasztronómus szerint a világos lágerek jellegzetes száraz, enyhén zöldséges-fűszeres ízükkel, friss malátás zamatukkal remekül illenek a sovány sonkákhoz, és a hozzájuk kínált torma vagy friss retek még inkább kiemeli a sör elegáns, enyhén száraz komlósságát.

Milyen sört igyunk a húsvéti sonkához?

A főtt-füstölt csülökhöz, kötözött sonkához azonban már a sötétebb, félbarna sörök ideálisak, különösen, ha nem fehér kenyeret, hanem kalácsot vagy sötét rozskenyeret választunk a hús mellé, hiszen ezek édeskés, enyhén kesernyés héja jól harmonizál a malátás sörökkel.

A zsírosabb, sötétebb színű sertéshúsokhoz, például egy jóféle füstölt tarjához bontsunk ki egy karakteres, sötét (barna) lágersört, hogy a malátás édesség és a pörkölt malátás ízek még jobban kiemeljék a hús füstös-sós ízeit és zsírosabb textúrájával kontrasztosan, szárazabb, teltebb kesernyés ízükkel varázsoljanak el.

A nagy sörivó hírében álló csehek nagycsütörtök vagy zöldcsütörtök napján sörrel várják az ünnepet. Erre az alkalomra csalánnal vagy más kerti növényekkel színezett zöld sört főznek. Ezt a sörözőkben sokszor “vágottként”, a különböző színű söröket óvatosan egymásra csapolva úgy, hogy a színek elváljanak, piros szőlő héjával színezett sörrel keverik. Így jön létre a két színben pompázó Krasličak (sör-hímestojás).

A sörgasztronómus szerint ne keseredjünk el, ha nem jutunk hozzá ilyen ínyencségekhez, mert a húsvéti sonkaételekhez így is találunk épp elég finom sört, amelyek remekül passzolnak ünnepi ételeinkhez.

“A Sörszövetség »Sör mi több« kezdeményezése azzal a céllal indult, hogy elmélyítse a hazai sörkultúrát és segítsen kiválasztani a megfelelő sört kedvenc ételeink mellé, ezúttal a húsvéti menü mellé kerestünk sörpárt. A húsvét a sörösöknek amolyan informális szezonindító ünnep. Ilyenkor meglódul a hazai sörfogyasztás. A sonkához vagy éppen locsolkodáskor jólesik egy pohár sör. Fogyasszuk felelősen, és ha már ittunk, ne üljünk a volán mögé” – tanácsolja dr. Schillinger Attila, a Sörszövetség igazgatója.
 

További cikkek húsvéti sonka témában az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top