Gasztro

Ellenőrizték a húsvéti sonkákat és a csokinyuszikat

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) a húsvéti ünnepekre való tekintettel laboratóriumi vizsgálatnak vetette alá a csokoládékat, a sonkákat és a kalácsokat.

Az NFH 20-féle csokoládét, 20-féle sonkát és 18-féle kalácsot ellenőrzött húsvét előtt. Közleményükben megjegyzik: a laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint a csokoládétermékek közül valamennyi megfelelt a vonatkozó élelmiszerkönyvi előírásnak. Sonkák esetében 3-féle terméknél, a kalácsok vizsgálatánál 2-féle termék esetében merült fel kifogás.

Mi van a csokikkal?

A különböző csokoládékat és csokoládéfigurákat a megtévesztő jelölés tükrében vizsgálta az NFH laboratóriuma. Ellenőrzés alá került, hogy a címkén feltüntetett adatok, információk megfelelnek-e a valóságnak, illetve vizsgálták a csokoládék zsírtartalmát is.A csokoládé, illetve tejcsokoládé termékek a kakaóvajon kívül nem tartalmazhatnak más egyéb növényi zsírt, csupán néhány, az Élelmiszerkönyvben engedélyezett kivételt (például: pálmaolajat, mangómagzsírt).

A vizsgált termékek között 10-féle táblás csokoládé, valamint 10-féle csokoládényúl-figura szerepelt. Valamennyi ellenőrzés alá került termék megfelelt a vonatkozó élelmiszerkönyvi előírásnak a “csokoládé”, illetve “tejcsokoládé” megnevezés tekintetében, valamint a címkén feltüntetett zsírtartalomra vonatkozó tápértékjelölés során sem merült fel kifogás. Azaz a húsvéti nyulak rendben vannak.

És a sonka?

Húsvéti sonkák tekintetében a 20-féle vizsgálatra került termék között szerepelt 10-féle nyers sonka, valamint 10-féle formában vagy bélben hőkezelt sonka. Az élelmiszerkönyvi előírások értelmében nyers sonkák esetében a sótartalom, míg a hőkezelt sonkáknál a fehérje-, víz-, zsír-, és szójafehérje tartalom került ellenőrzésre.

A tízféle nyers sonka közül egy termék sótartalma meghaladta az élelmiszerkönyvben előírt értéket, míg a tízféle hőkezelt sonka közül kettő termék esetében merült fel a megtévesztő jelölés gyanúja, mivel az egyik esetben a víztartalom nem felelt meg az élelmiszerkönyvben maximált értéknek, míg a másik esetben a címkén feltüntetett tápértékjelölés nem volt megfelelő a zsírtartalomra vonatkozóan.

Na meg a kalács

A húsvéti kalácsok vizsgálatánál 18-féle termék mintavételezésére került sor. Az élelmiszerkönyvi előírások értelmében ellenőrzés alá került ezen termékek esetében a konyhasó-, zsír- és cukortartalom. A vizsgálat során megállapításra került, hogy 1-féle finom fonott kalács zsírtartalma nem érte el az élelmiszerkönyvben meghatározott zsírtartalmat

Továbbá a mintavételezett 18-féle termék közül 1-féle termék a minőségmegőrzési időn belül – bontatlan csomagolásban – a penészesedés jelét mutatta, így élelmiszer-biztonsági okokból áttételre került az élelmiszerbiztonságért felelős hatósághoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top