Gasztro

Rossz hír: a fehérbor is elszínezi a fogakat

A vörösborról nem nehéz elképzelni, hogy elszínezi a fogakat, a fehérről viszont lehet, hogy nem is gondoltad volna.

Rossz hír: a fehér bor is elszínezi a fogakat

Azt a hiedelmet, hogy a fehérbor kevésbé hizlal, mint a vörös, már leromboltuk. Most egy másik tévhittel is leszámolunk, miszerint a fehérbor nem káros a fehér mosolyra. Lehet, hogy nem egyből mutatkozik meg a változás, de hosszú távon sajnos a fehérbor fogyasztása is elszíneződéshez vezethet.

A fehérborban ugyanis több a sav, ezért rendszeres fogyasztása károsítja a fogzománcot. Minél gyengébb lesz a fogzománc, annál fogékonyabb lesz a sérülésekre és az elszíneződésekre is. Így míg a vörösbor a piros pigmentek miatt mutatja meg egyből a színező hatását, a fehérbor lassan járul hozzá a fogak elszíneződéséhez.

Mit tegyél, ha nem akarsz lemondani a napi egy pohár borról, de a fehér mosolyodat is megőriznéd? A szakértők szerint kortyolj sima vízből is a borozás közben, így nehezebben épül be a sav a fogzománcba. Az is jó, ha egy kis sajtot fogyasztasz a bor mellé, ami a nyálképző hatása miatt védi a fogakat a savtól.

Forrás: Self

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top