Gasztro

Szupermodern és vintage: 2016 a konyhában

Élénk színekben játszó konyhai gépek, fémesen csillogó serpenyők, vintage hangulatú konyhabútorok és a legújabb gasztronómiai újdonságok – hetedik alkalommal rendezték meg a Konyhakiállítást.
Szupermodern és vintage: 2016 a konyhában

Az utóbbi években már szinte szállóigévé vált, hogy gasztronómiai forradalom zajlik Magyarországon – és persze a világ többi pontján is. Ezt bizonyítják a gombamód szaporodó minőségi vendéglátóhelyek, az alapanyagok egyre szélesebb kínálata és a konyhafelszerelési eszközök nagy léptékű fejlődése is. Egyre több ember kap kedvet arra, hogy betérjen főzni a konyhába – ennek részben anyagi okai vannak, hiszen az otthoni főzés jóval pénztárcakímélőbb, részben pedig az egyre gyakoribb ételallergia kényszeríti az érintetteket az egyéni igényeiknek megfelelő ételek elkészítésére. A főzés ellen az emberek zömének az a fő kifogása, hogy időigényes, ezért a konyhai gépek gyártóinak elsődleges céljává vált olyan eszközök piacra dobása, amelyek lényegesen lecsökkentik az előkészületekkel és magával a főzéssel töltött időt.

 

Szupermodern és vintage: 2016 a konyhában

A kiállítás minden napján főzőbemutatók várták az érdeklődőket több színpadon, ahol profi séfek, gasztrobloggerek és televíziós személyiségek mutatták be receptjeiken keresztül a legújabb eszközöket. Kedvencünk az a multifunkciós robotgép volt, ami már szinte helyettünk dolgozik. A fogások elkészítése során láthattuk, hogyan képes a gép tökéletes állagúra verni a tojásfehérjét illetve a tejszínhabot, majd dolga végeztével magától leállni – mindezt egy beépített szenzor segítségével tette. A bemutató során használt sütő képességei sem maradtak el a robotgépétől. Ezzel a kivitellel ugyanis nincs többé szükség vízzel teli edényt tenni a sütő aljára, hogy ily módon tegyük párássá a benne cirkuláló levegőt. A sütő kenyérsütő programja elvégez mindent helyettünk, épp akkor amikor arra szükség van. Leméri a tészta súlyát és annak megfelelően süti készre mindennapi kenyerünket. Ahogy a moderátor fogalmazott, “nagy szerencse, hogy a múltból elhozhatunk mindent, ami érték, és felhasználhatjuk hozzá a mai konyhatechnológia vívmányait, lényegesen könnyebbé téve ezzel a dolgunkat a konyhában, mint amilyen nagyanyáinké volt”.

Szupermodern és vintage: 2016 a konyhában

Az egészséges életmódot követők táborának kiszolgálása továbbra is a konyhai kisgép gyártók egyik fókuszpontja. Idén volt alkalmunk több hidegpréselő gép tesztelésére, amelyek a gyümölcscentrifugák újabb generációját képviselik. A fejlesztés célja az volt, hogy a gyümölcs- és zöldséglevek a a préselés során ne melegedjenek fel, mert így tápanyagtartalmuk teljes egészében megmaradhat. Az egyre finomabb szűrőknek köszönhetően ráadásul nincs szükség az alapanyagok hámozására sem, hanem a lemosást követően nagyobb darabokra vágva már tehetjük is őket a gépbe. Viszonylag új fejlesztésnek számít az a funkció, mellyel megválasztható a gyümölcslé sűrűsége, így most már megválaszthatjuk azt is, hogy milyen állagú legyen a végeredmény.

Szupermodern és vintage: 2016 a konyhában

A konyhabútorokat elnézve egyszerre többféle trend is uralkodik – a vidéki hangulatú, púderes színvilágú vintage stílus mellett továbbra is dominál a minimalista vonalvezetés, a funkcionalitás és a hidegebb színek. A konyhai kis- és nagy gépeknél továbbra is vezetnek a ’60-as évekre jellemző kissé bumfordi, már-már zömök külsejű és belül strapabíró motorral szerelt darabok, melyeket a kenyérpirítótól a legösszetettebb robotgépig megtalálhatunk szinte bármilyen színben – ezeknél is a világos, púderszínek, valamint a feltűnő, élénk árnyalatok a legdivatosabbak.

Szupermodern és vintage: 2016 a konyhában

Ami pedig a konyhatechnológiai eljárásokat illet: az éttermi gyakorlatban mára már igencsak elterjedt szuvidálás (sous-vide) gazdaságosságánál és hatékonyságánál fogva elkezdett beszivárogni a háztartásokba is. Az eljárás lényege a nyers hús egy vákuumzacskóban való néhány órán át tartó hőkezelése, alacsony (50-70 C° közötti) hőfokon. Ezzel a módszerrel a hús víztartalmának nagy része megmarad, a végeredmény szaftos és puha lesz, ráadásul az előkészítést követően a sütési idő nagymértékben lerövidül – a hús ebben a zacskóban hűthető, de akár fagyasztható is. Míg korábban ez csak éttermi körülmények között volt elképzelhető, mára már ott tart a technológia, hogy akár otthon, mi magunk is szuvidálhatunk. Ha így haladunk, a szuvidálás lehet a jövő konyhatechnológiai eljárása a mi otthonainkban is.

Még több cikk gasztronómia témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top