Gasztro

Még szerencse, hogy ez a krumpli nem került a boltokba

Lebukott egy újfehértói vállalkozó, mivel az általa értékesíteni kívánt krumplinak számos papírja hiányzott: például hogy mentes a gyűrűsrothadást okozó baktériumtól.

Ismét igazolatlan eredetű, Lengyelországból származó krumpli miatt bukott le egy újfehértói vállalkozó, akire tavaly hasonló szabálytalanságért több millió forint bírságot szabtak ki a magyar hatóságok – írja az origo.hu a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei adó- és vámigazgatósága, valamint a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal keddi közleményére hivatkozva.

Mi volt a baj?

A két szervezet közös közleménye szerint a zöldség-gyümölcs-nagykereskedőnél ezúttal 123 tonna, 8,5 millió forint értékű burgonya eladását tiltották meg. A vállalkozó, aki ellen valótlan adattartalmú bejelentések, továbbá bejelentés nélküli értékesítés, illetve élelmiszer-biztonsági hibák miatt eljárás indult, újabb, milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

Egy Újfehértóra tartó burgonyaszállítmányt a NAV munkatársai a tornyosnémeti határállomáson vették zár alá, az annak ellenőrzésére érkező revizorok az újfehértói telephelyen egy másik, éppen árut lepakoló lengyel kamiont is találtak. Az áruforgalom-ellenőrző rendszer adataiból kiderült, hogy az ellenőrzést megelőző napon szintén érkezett pár rakomány burgonya a telephelyre, és hogy ezek első belföldi értékesítését sem jelentették be.

Fotó: wikipedia
Fotó: wikipedia

Sehol egy fikarcnyi irat

A szállítmányoknak nem volt sem lengyel növény-egészségügyi regisztrációs számuk, sem pedig úgynevezett CMS-igazolásuk, így nem bizonyítható, hogy a burgonya mentes a Lengyelországban elterjedt, gyűrűsrothadást okozó baktériumtól.

A krumplit a vállalkozó a telephelyén csomagoltatta 20-25 kilogrammos zsákokba, azonban azok kiszereléséről és forgalmáról sem vezettetett nyilvántartást. A határon zárolt újabb szállítmány az ellenőrzés közben érkezett meg az újfehértói telephelyre, de azt a vállalkozó – valószínűsíthetően a feltárt szabálytalanságok hatására – már nem vette át, visszaküldte Lengyelországba.

Hasonló írásaink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top