Gasztro

Így verik át a hentesek a vásárlókat

Érdemes odafigyelni a hentesnél, mert bizony előfordulhat, hogy megpróbálnak átverni minket.

A húsvásárlás nehéz ügy, hiszen egyik-másik húsról nem könnyű eldönteni, hogy mennyire friss. Ráadásul némelyik hentesnek megvannak a maga kis praktikái, hogy hogyan tévessze meg a vevőket.

A legújabb trükk például az, hogy kurkuma vagy valamilyen speciális táp segítségével imitálják a tanyasi baromfit, így drágábban adhatják el. Gyanús lehet, ha a bőr élénk színű, de az alóla kilátszó hús kicsit sem sárgás, természetes esetben ugyanis az sem lehetne halvány. A csalást az is leleplezheti, ha a csirke túl sárga.

A hentesek további megtévesztő módszerei lehetnek:

  • A húst a természetestől eltérő fénnyel világítják meg, hogy szebbnek tűnjön a színe.
  • Ecettel lemossák a húsokat, hogy elfedjék a hibákat

Fontos tudni, hogy ezek az eljárások nem legálisak, és az is tiltott, hogy a hentesek lefagyasszák és/vagy felolvasszák a húsárut.

Így verik át a hentesek a vásárlókat

Mire figyeljünk?

Pálinkás István hús-hentesáru-kereskedő azt mondta a hirado.hu-nak, attól kell húst vásárolni, akiben megbízunk, és akinél közelebbről is meg lehet nézni, kibontani, megszagolni az árut. Ha a húsnak kellemetlen szaga van, az a marha esetében nem jelenti, hogy nem fogyasztható, a sertésnél azonban megfelelő portékánál friss hússzagot kell érezni, ami melegebb időben erősebb is lehet. Ha a pácolt húsok nyálkásak, ragadósak, az jellemzően azért van, mert már a fűszeres, olajos kezelés előtt sem voltak frissek. A jó szakember a feldolgozást, pácolást csak friss hússal végzi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top