Gasztro

Mindent a torkos csütörtökről

Hallottál már a torkos csütörtökről? És azt is tudod, honnan ered? Most mindent megtudhatsz róla.

A torkos csütörtököt manapság legtöbben az éttermekben való féláru étkezésekhez kötik, pedig nem új keletű szokás, és természetesen egyáltalán nem is ez volt a lényege. Mert a torkos csütörtök  a farsang fontos napjainak egyike, valaha a magyar népszokásoknak is fontos része volt. A közelgő nagyböjt előtt ezen a napon még bőségesen ettek az emberek, jó nagy lakomákat csaptak. A 20. század második felétől a torkos csütörtök szerepét inkább a farsangi báli szezon vette át.

Mindent a torkos csütörtökről

Később aztán Magyar Turizmus Zrt. élesztette újra a torkos csütörtököt 2006-ban, de nem mint hagyományt, hanem inkább mint a vendéglők reklámfogását. Ilyenkor a résztvevő vendéglátóhelyeken féláron lehet fogyasztani. Mindez nagy forgalmat generál, és reklám is, hiszen akinek ízlett a féláron fogyasztott étel, lehet, hogy az év más napjain is betér majd az étterembe.

Bár eredetileg feltehetően a hamvazószerda előtti csütörtökre tették, nálunk most már a hamvazó szerda utáni nap torkos csütörtök. Idén február 11-re esik, több száz étteremben ehetsz féláron.

Mindent a torkos csütörtökről

Tudj meg még többet a torkos csütörtökről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top