Gasztro

Így készül a tökéletes macaron

Ahhoz, hogy macaronjaid ne a kukában végezzék, a készítéskor néhány alapszabályt érdemes betartani. Mutatjuk, melyek ezek, és írásunkban megosztunk egy citromos macaron receptjét is.

Hogy tökéletes macaront készíthess, mielőtt hozzákezdenél a sütéshez, javasoljuk, az alábbi szabályokat alaposan tanulmányozd át.

A macaron akkor lesz tökéletes, ha

  • a sütőt légkeveréses programra állítod. A macaront ugyanis nem sütni, hanem valójában szárítani kell, így nem esik össze és nem törik darabokra.
  • a tojáshabhoz csupán egyetlen csipetnyi ételfestéket adsz. Sokan ugyanis ott rontják el, hogy kanálnyi mennyiséget kevernek a krémhez, pedig ilyen pici mennyiség is megszínezi a sütiket.
  • a megadott mennyiséget nagyon pontosan mérd ki. Még a tojásfehérjét is le kell mérni, nem lehet sem több, sem kevesebb.
  • száraz időben készíted. Furcsán hangzik, elismerjük, mégis igaz, ha párás a lakás levegője, mert éppen esik az eső odakint, nagyobb valószínűséggel esik össze a sütemény.
Így készíthetsz tökéletes macaront

A tökéletes macaron készítésének lépései

1. Melegítsd elő a sütőt 150 fokra. A tepsibe 3 réteg sütőpapírt fektess.

2. Alaposan keverd el egymással a mandulalisztet és a porcukrot, majd keverőedénybe apró lyukú szitán szitáld is át. A recept szerint elkészített macaron ettől az egyszerű művelettől levegősebb.

Így készíthetsz tökéletes macaront

3. A pontosan kimért mennyiségű tojásfehérjéből robotgép segítségével, közepes fordulaton készíts kemény habot. Keverés közben szórd bele a sót és a szódabikarbónát, majd a receptben megadott mennyiségű porcukrot is. Amikor elkészültél, akkor add a kemény tojáshabhoz az ételszínezéket.

4. Lyukas fakanál vagy spatula segítségével dolgozd a mandulalisztet, apránként adagolva a tojáshabhoz. Kevergesd még óvatosan 2-3 percig a krémet. Nyomózsákba téve, készíts 24 kis halmot a tepsibe.

Így készíthetsz tökéletes macaront

Az előmelegített sütőben kb. 20 percig süsd a macaront, majd a sütőből kivéve, hagyd teljesen kihűlni. Krémmel, lekvárral töltsd meg, majd tapassz két macaront egymáshoz.

A citromos macaron receptje kb. 20 darabhoz

Hozzávalók a tésztához

  • 10 dkg mandulaliszt
  • 10 + 5 dkg porcukor
  • 7 dkg tojásfehérje (kb. 2 nagyobb tojás)
  • fél mokkáskanálnyi szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 1 mokkáskanál vaníliaaroma
  • 1 mokkáskanál citromlé
  • csipetnyi sárga ételfesték

Hozzávalók a töltelékhez

  • 4 dkg teavaj
  • 13 dkg porcukor
  • 2 evőkanál tejszín
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 1 mokkáskanál vaníliaaroma
  • csipet só

Így készítsd el a citromos macaront

A tésztát a megadott mennyiségekből a fenti útmutató alapján állítsd össze és süsd meg. A citromhéjat, a citromlevet és vaníliaaromát az ételfesték hozzáadását követően egyesével keverd a tojáshabhoz.

Így készíthetsz tökéletes macaront

Amíg az elkészült macaronok kihűlnek, állítsd össze a krémet. A puha vajat a porcukorral keverd habosra, majd egyesével keverd hozzá a tejszínt, a citromlevet és a citromhéjat, a sót és végül a vaníliaaromát. Keverd addig, amíg jól kenhető krémet kapsz.

A kihűlt macaronokat töltsd meg a citromkrémmel.

Olvass macaron témájú, érdekes írásokat az NLCafén

Fotó: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top