nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
10 szuperegészséges zabpelyhes recept

10 szuperegészséges zabpelyhes recept

A zabpehely egyre népszerűbb alapanyag a receptekben, az egészséges és alakbarát édességek frontján most ez viszi a prímet. Lehet belőle egészséges reggeli, nassolnivaló vagy tortilla, de csodálatos édességek is készülhetnek, amik egy szempillantás alatt képesek elfogyni.
Kun Gabi
Kun Gabi
f Ajánlom

1. Édesburgonyás–mandulás zabkása juharsziruppal

Az édesburgonyából tartalmas és laktató ételt nyerhetünk, amivel az édesség utáni vágyunkat is csillapíthatjuk, miközben teljes értékű fogást ehetünk.

Hozzávalók:

  • fél bögre zabpehely
  • ⅔ bögre zsírszegény tej
  • csipet só
  • ⅓ bögre főtt édesburgonya, összetörve
  • 1-2 tk. nádcukor
  • almáspite fűszerkeverék
  • juharszirup
  • darabolt mandula
10 különleges recept zabpehellyel

Egy tálban keverd össze a zabpelyhet, a tejet, a sót és a főtt édesburgonya-masszát, tedd be a mikróba a legmagasabb fokozatra 1,5 percre, vagy melegítsd össze lábosban. Ezután keverd hozzá a cukrot és az almáspite fűszerkeveréket. Kapjon a végén egy-két löttyintésnyi juharszirupot, és szórd meg a szeletelt mandulával is a tetejét. Melegen a legjobb.

2. Áfonyás krémsajtos torta

Nem is kérdés, hogy a Rizsázzunk blog receptje nálunk nagy kedvenccé válik, főleg azért, mert a pici gyerekeknek is tökéletes alternatíva lehet szülinapi torta helyett.

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 20 dkg apró szemű zabpehely, kicsit átdarálva
  • 5 dkg sótlan, pörkölt mogyoró
  • 10 dkg vaj olvasztva
  • 1-2 ek. porcukor nádcukorból (attól függően, mennyire akarjuk édesre az alapot)
  • csipet só
10 különleges recept zabpehellyel

A krémhez:

  • 40 dkg natúr krémsajt (én lecsepegtetett natúr joghurtból csináltam, de mascarpone is lehet)
  • 3 ek. tejföl
  • 2 dl 35%-os nagyon hideg tejszín
  • 10 g vaníliás cukor (házi vagy 1 cs. bolti)
  • 8-20 dkg porcukor (finomítatlan nádcukrot ledaráltam)
  • 1 zöld citrom leve
  • csipet só
  • 5 dkg vaj megolvasztva, lehűtve

A recept folytatásáért kattints ide.

3. Ropogós quinoás zabpehely karamellizált eperrel

A quinoa és a zabpehely duplán egészségessé teszi ezt az ételt, az epertől pedig egy színben és ízben is vadító finomság válik belőle. Viszont nehéz lenne ráfogni, hogy fogyókúrás.

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 1,5 bögre zabpehely
  • ¾ bögre quinoa
  •  bögre nádcukor
  • 1 tk. sütőpor
  • ½ tk. fahéj
  • ¼ tk. só
  • 1 és 1/3 bögre kókusztej
  • 1 nagy tojás
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • 3 tk. olvasztott, kihűtött vaj

A feltéthez:

  • ½ kg eper
  • 2 ek. vaj
  • ¼ tk. só
  • 2 ek. nádcukor
  • 2 ek. kókuszreszelék
10 különleges recept zabpehellyel

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, a quinoát, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a sót. Külön tálban pedig keverd össze a folyékony hozzávalókat: a kókusztejet, a tojást, a vanília kivonatot és az olvasztott vajat. Majd a folyékony és száraz hozzávalókat összedolgozva tedd az egészet egy piteformába. Süsd 30-35 percig, amíg aranybarna színt nem kap.

A feltéthez sütés közben olvaszd fel a vajat közepes lángon egy lábosban, add hozzá az epret egy kis sóval, és pár perc kevergetés múlva mehet bele a nádcukor is. Újabb pár perc keverés jön, addig, amíg lágy, karamellás lesz az eper. Közepes lángon pirítsd meg a kókuszreszeléket is. A sült zabpehely tetejére tedd az epres feltétet, szórt meg a pirított kókuszreszelékkel, és ha ínyenckedni szeretnél, akkor tejszínhabot is tegyél rá.

4. Diétás csokis protein keksz

A Fitness&Style blog receptjét bevetheted bármikor, amikor édességet ennél, de inkább nem hizlalnád a fenekedet. Ilyenkor jó, ha kéznél van pár darab ebből a kekszből

Hozzávalók:

  • 150 g cottage cheese (túróval helyettesíthető)
  • 50g zabpehely
  • 1 egész tojás
  • 2 adagolókanál fehérje (értelemszerűen ha csoki ízű sütit akarsz, akkor csoki ízű fehérjét használj)
  • 1 kis adag, hozzáadott cukrot nem tartalmazó babakaja (ez a recept almás-mangóssal készült – ez igazából az édesítés és a nedvesség miatt kell)
  • egy fél citrom leve
  • 1/4 tk. szódabikarbóna
  • őrölt kakaóbab (ez a tetejére kerül – elhagyható, illetve helyettesíthető pl. reszelt mandulával, mogyoróval)

A recept folytatásáért kattints ide.

10 különleges recept zabpehellyel

5. Zabpehely karamellizált hagymával és ricottával

Egy kicsit furcsán hangozhat ez a párosítás, de édeskés, hagymás ízével garantált ínyencséget varázsolhatunk vele az asztalra.

Hozzávalók:

A zabkásához:

  • 1 bögre apró szemű zabpehely
  • 4 bögre víz

Forrald fel a vizet egy mély lábosban, add hozzá a zabpelyhet, majd lassú lángon főzd 15-20 percig, míg felszívja az összes vizet.

10 különleges recept zabpehellyel

A feltéthez:

  • 1 tk. olívaolaj
  • 1 kis fej hagyma, vékonyra karikázva
  • só, bors
  • ½ tk. melasz (vagy bármilyen szirup)
  • 1 bögre zabkása
  • 2 ek. ricotta

Közepes lángon forrósítsd fel az olívaolajat, pirítsd benne kb. 5 percig a hagymakarikákat egy kevés sóval és borssal. Keverd hozzá a melaszt, tegyél rá fedőt, és kis lángon párold így még 10 percig. A zabpehellyel tálaláskor forgasd össze a ricottát és a hagymát.

6. Almás-körtés crumble

Gyorsan elkészíthető a Csak a Puffin blog receptje, igazi ütőkártya lehet a kezünkben, ha hirtelen lenne szükségünk valami édesen gyümölcsösre a nap túléléséhez. 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 g liszt
  • 40 g hideg vaj
  • 40 g zabpehely
  • 30 g mandulaforgács
  • 40 g cukor
10 különleges recept zabpehellyel

A gyümölcsös részhez:

  • 2 körte
  • 1 alma
  • 2 ek. citromlé
  • 1,5 ek. porcukor
  • 2 löttyintésnyi narancslikőr (elhagyható)

A recept folytatásáért kattints ide.

7. Feketecsokis zabkása

Nagyon csokoládés, nagyon kakaós, minden csokirajongónak kötelezővé tenném ezt a zabkását. Eszünkbe sem jut, hogy most egészségeset ennénk, inkább puding, mint zabpehely lesz a tányérunkban.

Hozzávalók:

  • ¾ bögre zabpehely
  • 1 bögre tej
  • 1 ek. nádcukor
  • 1 ek. kakaópor
  • 2 ek. fekete csokipasztilla (vagy lereszelt fekete csoki)
10 különleges recept zabpehellyel

Keverd össze a hozzávalókat egy lábosban, és közepes lángon tedd fel főni. 5 perc múlva vedd le kis lángra, ki ne fusson a tej. Amint a zabpehely beszívta az összes tejet, már le is kapcsolhatod a tűzhelyet alatta. Keverd hozzá még forrón a csokipasztillákat, hadd olvadjanak meg. Tálaláskor még szórd meg csokival.

8. Sonkás tortillatekercsek házi bazsalikompesztóval

A sok édesség közé ékelődjön be egy sósság is zabpehelyből, egy sokféleképpen felhasználható tortillareceptet mutatok a Salátagyár blogról.

Hozzávalók:

A tortillalapokhoz (serpenyő/palacsintasütő mérettől függően 4-6 darabhoz):

  • 18 dkg darált zabpehely
  • 8 dkg sima liszt
  • 175 ml meleg víz
  • 4 gramm sütőpor
  • 11 ml kókuszolaj vagy extra szűz olívaolaj
10 különleges recept zabpehellyel

A tortillalapok elkészítése rém egyszerű, csupán annyi a dolgod, hogy a darált zabphelyhet, a lisztet, a sót és a sütőport összekevered, hozzáadod a zsiradékot, majd pedig apránként a meleg vizet, és egynemű, sima felületű tésztagombóccá gyúrod. A serpenyőd méretétől függően 4-6 egyforma darabra vágod (az én serpenyőm átmérője 28 cm, így 4 lap jött ki ebből a mennyiségből).

A recept folytatásáért kattints ide.

9. Fekete cseresznyés–diós sült zabpehely

A sütőben sült zabpelyhes receptekkel olyan süteményeket kaphatunk, amik után mind a tíz ujjunkat megnyaljuk.

Hozzávalók:

  • 1 és ¾ bögre zabpehely
  • ½ bögre cukor
  • 1 tk. sütőpor
  • csipetnyi só
  • ½ bögre apróra vágott dió
  • 2 bögre magozott cseresznye
  • 1 és ¼ bögre tej
  • ½ bögre tejszín
  • ½ tk. vanília kivonat
  • 1 tojás
  • 3-4 ek. olvasztott vaj
10 különleges recept zabpehellyel

Keverd össze a száraz hozzávalókat: a zabpelyhet, a cukrot, a sütőport, a sót és a diót egy tálban. Egy másik tálban keverd habosra a tejet, a tejszínt, a tojást, a vaníliát és az olvasztott vajat. Öntsd a tejes keveréket a zabpelyhes keverékre, keverd össze az egészet, add hozzá a cseresznyét is. Tedd egy kivajazott tepsibe az egészet, és süsd 190 fokon 30-35 percig.

10. Áfonyás–japán szilvás zabpelyhes morzsa

A Wannabe Chef blog receptjében minden jó, ami a hozzávalók között szerepel, úgyhogy esélyünk sincs elrontani elkészítés közben.

Hozzávalók:

  • 300 g áfonya
  • 400 g szilva kimagozva, kis darabokra vágva (ilyenkor kompótból)
  • 100 g vaj
  • 50g+50 g cukor
  • 150 g zabpehely
  • fél kk. fahéj
  • 2 ek. liszt

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. A szilvát mosd meg, magozd ki, és negyedeld fel. Az áfonyával, 50 gramm cukorral és a liszttel együtt tedd egy lábosba, és hevítsd folyamatos keverés mellett kb. 12 percig. 

A recept folytatásáért kattints ide.

10 különleges recept zabpehellyel
Megosztás Facebookon