nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
3 fánk, amit idén mindenképpen kipróbálunk

3 fánk, amit idén mindenképpen kipróbálunk

Ha valamit lehet szeretni a januárban, akkor az a fánkszezon. Ilyenkor előkerülnek a jobbnál jobb fánkreceptek, így nekünk csak azt kell eldönteni, melyik héten melyiket süssük meg. Ma is hoztunk 3 szuper receptet.
f Ajánlom

Év közben csak ritkán sütünk fánkot, ha sütünk, akkor mindig a gyors túrófánk kerül elő, de ilyenkor januárban azért az időigényesebb és különlegesebb fánkokra is szívesen rászánjuk az időt. Az már biztos, hogy van 3 receptünk, amit idén mindenképpen érdemes lesz kipróbálni. 

Churros

3 fánk, amit idén mindenképpen kipróbálunk

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 230 g finomliszt
  • 450 ml víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • csipet só
  • 80 g kristálycukor
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 liter étolaj a sütéshez

A csokoládészószhoz:

  • 150 ml habtejszín
  • 100 g étcsokoládé
  • Nagy csipet só
  • 1 evőkanál kristálycukor (ha szükséges)
  1. A churros bevonatához a cukrot összekeverjük a fahéjjal. Félretesszük.
  2. A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval.
  3. A vizet egy lábasba öntjük az olívaolajjal együtt, majd felforraljuk.
  4. Mikor felforrt, lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a lisztet. Addig kavarjuk, amíg össze nem áll. Néhány percig hűlni hagyjuk.
  5. Egy csillagcsöves nyomózsákba töltjük a tésztát. Ha nincs ilyen eszközünk, a tésztát vékonyra is sodorhatjuk, és így vágjunk 10 cm hosszú csíkokat.
  6. Az olajat nagy lángon felforrósítjuk. Fontos, hogy nagyon meleg legyen az olaj, így lesz tökéletes állaga a fánknak.
  7. A nyomózsákból a forró olajba nyomunk 10 cm hosszú csíkokat, majd ollóval levágjuk. Addig süssük, míg szép aranybarnák lesznek.
  8. Papírtörlőre szedjük a kész churrost, és még melegen megforgatjuk a fahéjas cukorban.
  9. A csokoládészószhoz a tejszínt felforraljuk, és a felaprított csokoládéra öntjük. Hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd simára keverjük.

Túrófánk citromkrémmel

3 fánk, amit idén mindenképpen kipróbálunk

Hozzávalók:

A túrófánkhoz:

  • 200 g félzsíros tehéntúró
  • 2 közepes méretű tojás
  • 80 g finomliszt
  • 1 ½ teáskanál sütőpor
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • ½ teáskanál vaníliakivonat (elhagyható)
  • 1 liter étolaj a sütéshez
  • porcukor a szóráshoz
  • csipet só

A citromkrémhez:

  • 90 g kockára vágott vaj
  • 70-80 g kristálycukor (ízlés szerint)
  • 150 ml frissen facsart citromlé (körülbelül 3 nagy citrom leve)
  • 3 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 4 közepes méretű tojás
  • Csipet só
  1. A citromkrémhez egy lábasba tesszük az összes hozzávalót a vaj kivételével.
  2. Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrémállaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről és darabonként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Hűlni hagyjuk.
  3. A fánkhoz az összes hozzávalót alaposan összekeverjük.
  4. Az olajat közepes lángon felforrósítjuk, majd púpozott teáskanálnyi adagokat potyogtatunk a tésztából a zsiradékba.
  5. Aranybarnára sütjük a fánkokat. Papírtörlőre szedjük, megszórjuk porcukorral, és a citromkrémmel kínáljuk.

Beignet – New Orleans fánkja

3 fánk, amit idén mindenképpen kipróbálunk

Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):

  • 175 ml tej
  • 340 ml kefir
  • 4 teáskanál szárított élesztő
  • 2 ½ evőkanál kristálycukor
  • 490 g finomliszt
  • ½ teáskanál sütőpor
  • ¼ teáskanál só
  • 1 liter étolaj a sütéshez
  • porcukor a szóráshoz
  1. A tejet felmelegítjük, hozzákeverjük a kefirt, a cukrot és a szárított élesztőt.
  2. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a sütőport és a sót.
  3. A száraz anyagokhoz öntjük a tejes-kefires keveréket.
  4. Kezünkkel vagy fakanállal alaposan összekeverjük. A kapott massza elég lágy, de nem kell megijedni. Tiszta konyharuhával lefedve, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát bőségesen lisztezett nyújtódeszkára borítjuk. Tetejét is alaposan megszórjuk liszttel, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kisebb téglalapokra vágjuk.
  6. Az étolajat közepes lángon felhevítjük, és aranybarnára sütjük benne a fánkokat.
  7. Papírtörlőre szedjük, és még melegen megszórjuk porcukorral.

 

További fánkreceptek az NLCafén

Megosztás Facebookon