Gasztro

Isteni pelmenyi, ahogy még nem próbáltad

Már a tavalyi gasztro-bakancslistámon rajta volt, hogy megtanulok édesanyámtól laskát (házi tésztát) készíteni, de valahogy elmaradt. Aztán nemrég az orosz konyha rejtelmei után kutakodva a blini után felfedeztem a pelmenyit, és belevágtam egyedül.

Arra gondoltam, hogy szinte minden népnek van valamilyen töltött tésztája, nem lehet az olyan nehéz! A pelmenyi készítése közben rájöttem, hogy ez már nem is csak főzés, ez kérem relaxáció: a figyelem beszűkül, az időérzék felborul, a külvilág kívül reked. Csak a kéz végez monoton mozdulatokat. 

Isteni pelmenyi, ahogy még nem próbáltad

A régi emberek leleményessége is lenyűgöz: kevés, egyszerű hozzávalóból milyen fenségesen tudtak jóllakatni sok-sok embert.

Pelmenyi

  • 30 dkg liszt
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 1 dl víz (amennyit felvesz)
  • 2 babérlevél ( a főzővízbe)

A töltelékhez:

  • 25-30 dkg őrölt hús (disznó/marha)
  • 1 kis fej hagyma
  • só, bors
  • 2 cikk fokhagyma
Isteni pelmenyi, ahogy még nem próbáltad

 

A tálaláshoz:

  • 5 dkg vaj
  • kapor/petrezselyem
  • 1 dl tejföl

A folytatásért kattints a Tétova ínyenc caféblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top