nlc.hu
Gasztro

New York-i sajttorta

Így készül az eredeti New York-i sajttorta

A filmekben gyakran találkozunk a jellegzetes amerikai sajttortával, de ezt otthon is elkészíthetjük! Mindenkinek érdemes megpróbálkoznia az eredeti New York-i sajttorta receptjével.

Káprázatosan finom, kihagyhatatlan édesség ez. Persze azt nem mondhatjuk, hogy a sajttorta a legkímélőbb édességek egyike lenne, de hogy az egyik legfinomabb, az tagadhatatlan. Készítsd el az eredeti recept szerint, amely amellett, hogy ízorgiát jelent, csöppet sem bonyolult feladat, kezdők is bátran megpróbálkozhatnak vele. Még azzal is könnyítünk, hogy a mennyiségeket pohárban adjuk meg. 1 pohár = 1,5 dl, vagyis nincs szükséged mérlegre, mérőedényre sem, csupán egy kis tejfölös pohárra, na meg a kihagyhatatlan sajttorta elkészítéséhez némi időre.

A New York-i sajttorta hozzávalói 12 adaghoz

A tésztához

  • 3,5 pohár darált teljes kiőrlésű vagy zablisztes keksz (vagy amit a leginkább kedvelsz)
  • 5 ek. olvasztott vaj
  • 2 ek. porcukor
  • csipet só

A töltelékhez

  • 1 doboz (250 gr) Mascarpone vagy egyéb krémsajt
  • 4 tojás
  • 1 pohár tejföl
  • 1 pohár tejszín kemény habbá verve
  • 2 pohár porcukor
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 mk. só

A díszítéshez

  • 2 pohár tejföl
  • fél pohár porcukor
  • 1 rúd vanília kikapart belseje (esetleg 1 csomag Bourbon vaníliás cukor)
New York-i sajttorta

New York-i sajttorta receptje (fotó: Profimedia)

Így készül az eredeti New York-i sajttorta

  1. Nagyon fontos, hogy a hozzávalókat időben kivedd a hűtőszekrényből, és csak akkor láss neki a pofonegyszerű sajttorta összeállításának, ha valamennyi szobahőmérsékletre melegedett.
  2. Vajazz és szórj meg liszttel vagy bélelj ki sütőpapírral egy kb. 23 centiméter átmérőjű kapcsos tortaformát. Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Keverőtálba öntsd a darált kekszet, keverd hozzá a cukrot és a sót, majd az olvasztott vajat. A tésztát simítsd a tortaformába úgy, hogy sütőtál oldalfalának nagyjából a feléig is jusson belőle. Told a tésztát előmelegített sütőbe, és pirulásig (kb. 8-10 perc) süsd. Vedd ki a sütőből a sajttortaalapot, a hőfokot pedig állítsd 160 fokra.
  3. A sajtkrémet töltsd keverőtálba, add hozzá a vaníliakivonatot és a sót, majd mixer vagy robotgép segítségével néhány perc alatt krémesítsd. Lassú fokozaton tovább keverve öntsd hozzá a porcukrot, majd keverd még 1 percig. Továbbra is lassú fokozaton keverve egyesével add a sajtkrémes masszához a tojásokat, majd eggyel gyorsabb fokozaton keverd még 1 percig, ennek eredményeképpen sima, egynemű krémet kell kapnod, végül ismét a legalacsonyabb fokozatot használva a tejfölt és a kemény habbá vert tejszínt is add a sajttorta krémjéhez.
  4. Önts a tölteléket a sajttorta alapjára, ha szükséges, spatulával (jó a kés vagy a kanál is) simítsd el a sajttorta tetejét. Ha megoldható, a sütőtálat helyezd egy vízzel teli edényre. Javasolt a sütőformánál valamivel kisebb edényt választani, hogy a víz ne folyhasson a kapcsos sütőtál aljába.Told a sütőbe a süteményt és 160 fokon 1 óra 45 percig süsd. Ha nagyon pirulna a teteje (ami csak ritkán fordul elő), sütőpapírral fedd le.
  5. Ha a sajttortát keményen szereted, told vissza negyedórára a sütőbe. Két óránál hosszabb ideig már semmi esetre sem szabad tovább sütni.
  6. Amikor elkészült a sajttorta, nyisd ki résnyire a sütő ajtaját, és hagyd lassan kihűlni a süteményt. Nagyjából egy óra elteltével a sajttortát helyezd a hűtőszekrénybe és hagyd állni legalább 4 órát.
  7. Közben készítsd el a díszítést is. Keverd robotgéppel a tejfölhöz a porcukrot és a vanília belsejét, majd amikor a sütemény már legalább egy órát pihent a hűtőben, vedd ki, simítsd el rajta a tejfölös keveréket, és told vissza a maradék időre.
  8. Tálaláskor a sütőforma kapcsos részét távolítsd el, és szelelted a sajttortát. Gyümölcsöt, fagylaltot kínálhatsz hozzá.

Amerikai receptek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top