Gasztro

Így készül a tökéletes pizzatészta

Milyen a tökéletes pizza receptje? Íme, lépésről, lépésre mutatjuk. Mérd ki a hozzávalókat, gyúrd össze, pihentesd, süsd meg, és meglátod, nem érzel különbséget a legjobb pizzériák kínálata és a sajátod között.

Az biztos, a pizzatészta akkor a legfinomabb, ha vékony és ropogós. Íme egy klasszikus és elronthatatlan recept, amellyel egészen biztosan sikered lesz. Kövesd az utasításokat lépésről lépésre, és készítsd el velünk a legfinomabb házi pizzatésztát.

A pizzatészta hozzávalói (3 darabhoz)

  • 40 dkg liszt
  • 6 dl langyos víz
  • 2 dkg élesztő vagy 3 tk. szárított élesztő
  • 4 ek. olaj
  • 1 ek. cukor
  • 2 tk. só
Így készül a tökéletes pizzatészta

Így készítsd el a pizzatésztát

Üvegtálba öntsd a langyos vizet, morzsold bele az élesztőt, keverd hozzá a cukrot, és futtasd fel. Közben keverőtálban mérd ki a lisztet, add hozzá a sót, locsold meg az olajjal, végül a felfuttatott élesztőt is keverd hozzá. Robotgép segítségével dagaszd a pizzatésztát, vagy gyúrd át alaposan legalább 15 percen keresztül.

Így készül a tökéletes pizzatészta

A pizzatészta akkor lesz tökéletes, ha ujjad közé fogva szét tudod húzni és még ragad egy kicsit. Ha úgy érzed, szükséges, adhatsz hozzá kevés lisztet, ha túl kemény lenne, vízzel lágyítsd. A kelesztést követően a tésztát ismét át kell gyúrnod, az után már nem fog ragadni. Szobahőmérsékleten keleszd a tésztát legalább 1 órán át.

Így készül a tökéletes pizzatészta

Helyezd a megkelt pizzatésztát lisztezett deszkára, majd formálj belőle három azonos méretű cipót. A cipókat konyharuhával letakarva pihentesd kb. negyedórát, majd nyújtsd a tepsi méretére, helyezd az elsőt a vékonyan kiolajozott pizzasütőlapra úgy, hogy a széleket óvatosan nyomkodd a tál oldalához. Készítsd el a pizzarecept szerinti feltétet, süsd 230 fokra előmelegített sütőben kb. 18 percig, majd szeletelve tálald. Ugyanígy süsd meg a másik két pizzatésztát is. Ha nem akarod azonnal felhasználni, hűtőben tárolhatod egy napig, vagy méretre nyújtva tedd a mélyhűtőbe, és alkalomadtán fagyott állapotában süsd meg a pizzát.

A pizzatésztából pizzakenyeret is készíthetsz, ez esetben a tésztát a vékonyan olajjal kikent sütőbe helyezve olívaspray-vel vékonyan fújd be, majd 220 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig, pirulásig süsd.

Így készül a tökéletes pizzatészta

További pizzatésztareceptek az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top