Gasztro

Hétvégi menü, ami akár a diétádba is beilleszthető

Új év, új hétvégi menü. Ezúttal azokra is gondoltunk, akik megfogadták, hogy idén egészségesebben fognak táplálkozni és/vagy diétába kezdenek.

Itt az új év, az ünnepi trakta után sokunknál kezdődhet az átállás az egészségesebb, tudatosabb táplálkozásra, indulhat a diéta. A klasszikus magyaros hétvégi menü most nem lesz jó és a szénhidrátbajnokoknak szánt hétvégi menü ideje sem most van, ilyenkor az alakbarát hétvégi menükre van szükség, ezért mi is így indítjuk az évet.

Mandarinos répaturmix

Hétvégi menü, ami az újévi diétába is beilleszthető

Hozzávalók:

  • 1 bögre mandulatej
  • ½ bögre görög joghurt
  • 2 hámozott, darabolt mandarin
  • 2 közepes répa
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • 2 evőkanál méz/agávészirup
  • 1 bögre zúzott jég

A mandarint meghámozzuk és cikkekre szedjük, a répát meghámozzuk és lereszeljük. Mindent egy tálba mérünk és botmixerrel turmixoljuk. 

 

 

Brokkolis-csirkés köles

Hétvégi menü, ami az újévi diétába is beilleszthető

Hozzávalók:

  • 1 db vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1-2 csipet őrölt bors
  • 4,5 dl víz
  • 20 dkg csirkemell
  • 10-15 dkg brokkoli
  • 1 kávéskanál citrom leve
  • 1 db kápia paprika
  • 1 db újhagyma
  • 15 dkg köles
  • 2-3 csipet só

Egy lábosban olajat hevítek és megfonnyasztom rajta a hagymát. Közben finoman sózom. Hozzákeverem a kölest és 1-2 percig együtt pirítom őket. Felöntöm a háromszoros mennyiségű vízzel, és takaréklángon 15-16 perc alatt készre főzöm. Közben egy serpenyőben olajat hevítek. Közepes lángon elkezdem pirítani a csirkemellet, sózom, borsozom. 3-4 perccel később ráborítom a brokkolit, és további 5-6 percig pirítom őket. Pár csepp citromlével meglocsolom. Ha elkészült, összeforgatom a kölessel, a paprikával és a petrezselyemzölddel. Sózom, ízlés szerint citromlével ízesítem.

 

Sütőtöksaláta céklával és fetával

Őszi saláták, hogy kitartson a nyári bombaformánk

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 közepes sütőtök (kb. 1-1,5 kg)
  • 6 darab közepes méretű cékla
  • 3 ek olívaolaj
  • 15-20 dkg feta
  • 1 csokor petrezselyem
  • Só, bors

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

A céklát és a sütőtököt meghámozzuk, és egyenlő nagyságú kockákra vágjuk. 
Egy nagy tepsire borítjuk a zöldségeket, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
A tepsit lefedjük alufóliával, és a zöldségeket 40-45 perc alatt megsütjük.
A puhára sült céklát és sütőtököt tálra szedjük, rámorzsoljuk a fetát, és megszórjuk aprított petrezselyemmel.

 

Még több tipp a hétvégi menühöz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top