nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
A kalács, amivel mindenkit lenyűgözöl majd

A kalács, amivel mindenkit lenyűgözöl majd

Nem lehet szó nélkül elmenni egy ilyen kalács mellett. Olyan szép és finom, mintha egyenesen a pékségből jött volna. Sőt! Még finomabb is!
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Aki sütött már valaha otthon péksüteményt, pontosan tudja, milyen nagy élmény, amikor elkészül a házi kalács, kenyér vagy zsemle. Azok az illatok és ízek utánozhatatlanok! Mi most egy olyan kalácsreceptet hoztunk, ami nemcsak illatos és finom, hanem nagyon mutatós is. 

A kalács, amivel mindenki lenyűgözöl majd

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 7 g porélesztő
  • 2,5 dl tej
  • 45 dkg liszt
  • 7 dkg cukor
  • 7 dkg vaj

A töltelékhez:

  • Nutella (házi, de ha az nincs, akkor bolti)

A tetejére:

  • 1 tojás

1. Elkészítjük a tésztát: a vajat kicsit megolvasztjuk, a tejet langyosra melegítjük. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, és simára gyúrjuk. Letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.

2. Ha megkelt, akkor kettéosztjuk a tésztát, és lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk az egyik darabot. A cél az, hogy kör alakú legyen, az a legegyszerűbb, ha egy jó nagy tányért, tálat rárakunk, és azt körbevágjuk. Így legalább szabályos lesz. Ha az egyik felével megvagyunk, akkor sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és jöhet a másik. Ugyanígy járunk el, nyújtjuk, tányérral körbevágjuk, és örülünk, hogy két szép kör alakú tésztalapunk lett. (A maradék tésztából csinálhatunk csigákat például, vagy ugyanezt kicsiben.)

3. A tepsin lévő tésztát megkenjük Nutellával ha nem kenhető, mert mondjuk hűtőben volt sokáig, akkor pár másodperc alatt a mikróban szépen megolvad.

4. A másik tésztalapot ráhelyezzük a Nutellával megkent lapra, mivel ugyanakkora, szépen be is fedi azt.

5. 16 szeletre vágjuk (először 4-re, aztán azokat felezzük, és aztán azokat is felezzük), de úgy, hogy nem vágjuk végig, hanem mielőtt a közepére érnénk, megállunk (ld. képen). Az is fontos, hogy jól vágjuk el, hogy tényleg elváljon a tészta a vágás mentén.

6. Mindez azért fontos, mert ezután megcsavarjuk a kis cikkeket. Kettesével haladunk: Egyiket balra csavarjuk, másikat jobbra, és a kettőt kicsit egymáshoz fordítjuk, így vannak ők egy párban.

7. Ha mind megvan, tojással lekenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

A kalács, amivel mindenki lenyűgözöl majd
A kalács, amivel mindenki lenyűgözöl majd
A kalács, amivel mindenki lenyűgözöl majd
A kalács, amivel mindenki lenyűgözöl majd
A kalács, amivel mindenki lenyűgözöl majd
A kalács, amivel mindenki lenyűgözöl majd
A kalács, amivel mindenki lenyűgözöl majd
 

 

A kalács, amivel mindenki lenyűgözöl majd
A kalács, amivel mindenki lenyűgözöl majd

Még több kipróbált kalácsrecept:

Megosztás Facebookon