Gasztro

Hungarikum lehet a gulyás

Az egyik leghíresebb magyar étel, a gulyás felvételét kezdeményezték a hungarikumok közé.

A Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület kezdeményezte a gulyás felvételét a hungarikumok sorába, valamint a csipetkés marhagulyással pályáznak a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy megszerzésére.

A gulyás története a 18. századra vezethető vissza

Gulyásfőzésről az első írásos feljegyzéseket az 1790-es években rögzítették, de az étel készítésének eredetét évszázadokkal korábbra becsülik. Az alföldi legelőkön tenyésztett szürkemarhából készítették a pásztorok a gulyást, ami nem összetévesztendő a manapság világhírnek örvendő gulyáslevessel. Egyetlen edényükben, a fémbográcsban szalonnát, hagymát, fűszereket és húst főztek, az elkészült sűrű gulyást bicskájukkal vagy kanállal, kenyér kíséretében fogyasztották.

Manapság a gulyásnak számtalan változata ismert, szinte tájegységenként másként készítik. A receptek abban megegyeznek, hogy az igazi gulyás bográcsban fő, de készülhet a marhahús mellett sertésből, sőt birkából is.

Fotó: Csipetkével készült alföldi marhagulyás (Bugány János - MTI)
Fotó: Csipetkével készült alföldi marhagulyás (Bugány János – MTI)

Így készül az irlandi gulyás

Hozzávalók

  • 80 dkg marhalapocka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 3 szál petrezselyemgyökér
  • kisebb zellergumó felkockázva
  • 3-4 fokhagymagerezd
  • 50 dkg burgonya
  • 50 dkg kelkáposzta
  • ízlés szerint só, egész bors, babérlevél, kakukkfű

A húst tisztítsd meg, ha szükséges, távolítsd el az inas részeket, vágd kb. 2 centis kockákra, hideg vízben tedd fel főni. Amíg a leves felforr, pucold meg és szeleteld vastagabb karikákra a zöldségféléket, a krumplit hasábra, a kelkáposztát cikkekre, a hagymát apró kockákra vágd. Amikor a leves felforrt, dobd bele az összevágott zöldségeket, ízlés szerint fűszerezd. A levest nagyon lassú tűzön, épp csak gyöngyözve főzd, amíg a zöldségek félpuhára főnek. Ekkor add a gulyásleveshez a burgonyát és kelkáposztát, majd továbbra is lassú tűzön készre főzd. Forrón, friss, ropogós kenyérrel tálald.

NLCafé-tipp: az irlandi gulyást ürühúsból is készítheted.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top