Gasztro

Tiramisu, a desszert, amit bárki el tud készíteni

A tiramisu az a desszert, ami ebéd után, szombat délután is könnyedén elkészíthető. Nem kell hozzá cukrászdiploma, és úgy ízesíthetjük, ahogy csak akarjuk.

Dobj fel – ezt jelenti a tiramisù szó és bár a klasszikus tiramisùban a kávé az, ami feldob, biztosan állíthatjuk, hogy a kávét nyomokban sem tartalmazó tiramisuk is tökéletesen feldobnak, annyira finomak. Nyáron a gyümölcsös verziókért vagyunk oda, ilyenkor télen pedig jöhet a csoki és az alkohol a tiramisùba is. 

A klasszikus tiramisu

 Tiramisu, ami soha nem megy ki a divatból

Hozzávalók 8 személyre: 

  • 250 g babapiskóta
  • 500 g mascarpone
  • 4 tojás
  • 60 g cukor
  • 4 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 250 ml kávé
  • csipetnyi só
  1. A cukrot a tojások sárgájával fehéredésig verjük.
  2. A mascarponét egy fakanállal átdolgozzuk, majd a tojáshabbal simára keverjük.
  3. A tojások fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és óvatosan, hogy ne törtjük, összekeverjük a mascarponés-tojásos masszával.
  4. A kávét egy tányérba öntjük, és a babapiskótákat egyesével belemártjuk. Gyorsan kell dolgozni, hogy ne ázzanak el, de azért ügyeljünk arra, hogy mindenhol érje a kávé!
  5. Egy tál (vagy több pohár) alját kirakjuk a mártott babapiskótákkal, majd beborítjuk a mascarponés tojáshabbal. (Tetszés szerint rétegezhetjük is a hozzávalókat.)
  6. Az elkészült tiramisùt legalább 4 órára hűtőbe tesszük. Közvetlenül tálalás előtt megszórjuk egy kevés átszitált, cukrozatlan kakaóporral.

Gyerekbarát csokis tiramisu

Tiramisu, ami soha nem megy ki a divatból

Hozzávalók kb. 6 pohárhoz:

  • 3 dl habtejszín
  • 250 g mascarpone
  • 4 ek. porcukor
  • 125 g étcsoki
  • 25 g vaj
  • 3 ek. tejszín
  • 1 csipet só
  • 10-15 db babapiskóta
  • 1 bögre kakaó
  • kakaópor a tetejére

1. A vajat megolvasztjuk egy kis lábasban, beletördeljük az étcsokit és összeolvasztjuk. Hozzáadjuk a csipet sót és a tejszínt, összekeverjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről és kicsit hűlni hagyjuk.
2. Közben felverjük a habtejszínt, egy másik tálban pedig a mascarponét kikeverjük a porcukorral. A kettőt összeöntjük és habverővel összekeverjük.
3. Poharakat készítünk elő és összeállítjuk a tiramisukat: a babapiskótát kisebb darabokra tördeljük és néhány másodpercig a kakaóban áztatjuk, majd a poharak aljába adagoljuk egy rétegben. Erre kanalazunk egy kis csokikrémet, rá egy adag tejszínes mascarpone jön, majd megint piskóta, megint csokikrém és végül tejszínes mascarpone a tetejére. Ha kész, hűtőbe tesszük pár órára, majd tálalás előtt cukrozatlan kakaóporral szórjuk meg.

 

Ananászos-kókuszos tiramisu

Tiramisu, ami soha nem megy ki a divatból
 

Hozzávalók:

  • egy kis darab vaníliarúd
  • 0.5 dl tejszín
  • 5 dkg cukor
  • 3 dl tejszín
  • 5 dkg mascarpone
  • 15 dkg angolkrém
  • 15 dkg babapiskóta
  • kókuszreszelék
  • ananász vagy ananászkonzerv
  • 3 tojás sárgája

Az angolkrémhez a hozzávalókat vízgőz felett puding állagú krémmé főzzük, majd kihűtjük. A mascarponét robotgéppel kemény habbá verjük, majd elkezdjük hozzácsurgatni a tejszínt, és addig verjük, amíg krémes habot kapunk. Egy spatula segítségével hozzákeverjük az angolkrémet. Belekeverjük a kókuszreszeléket és az apróra vágott ananászdarabokat. A pohárkák aljára babapiskótát helyezünk, erre egy adag krémet, majd újra babapiskóta és krém következik. A tetejét kókuszreszelékkel hintjük meg, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük.

Limoncellos tiramisu

Tiramisu, ami soha nem megy ki a divatból

Hozzávalók:

  • 50 dkg mascarpone
  • 2 dl keményre felvert habtejszín
  • 3 citrom leve és reszelt héja
  • 1,5 dl limoncello likőr
  • 1 dl víz
  • 10-15 dkg porcukor
  • babapiskóta
  • kakaópor
  • fehércsoki-kockák

Reszeld le a citromok héját, levüket pedig facsard ki. Forrald össze a vizet, a likőrt és 2 evőkanál cukrot. Öntsd bele a fele adag citromlevet, és tedd félre kihűlni. A mascarponekrémet keverd össze a porcukorral, a citromok megmaradt levével és lereszelt héjával, majd forgasd bele a habtejszínt. Hempergesd meg a babapiskótát a citromos-limoncellós lében, majd fektesd őket szorosan egymás mellé egy jénai tálba. Kanalazd rá a mascarponekrém felét, majd tegyél erre egy újabb sor áztatott babapiskótát. A tetejét fedd be a megmaradt krémmel. Tálalásig tartsd hűtőben, majd kakaóporral és fehér csoki kockákkal megszórva tálald. 

Még több tiramisu recept az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top