Gasztro

Így lesz egészségtudatosságból étkezési zavar

Az ünnepek közeledtével elkezdhetünk azon gondolkodni, hogyan fogunk januártól életmódot váltani. De csak okosan, nehogy baj legyen belőle!

Az egészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az úgynevezett “tiszta étkezés”, azaz az egészségtudatosság, gyakran olyan evési rendellenességet fed el, mint az ortorexia.

Ez a kifejezés 1996-ban született dr. Steven Bratmantól, és azt a betegséget írta le, amikor egészségtelen megszállottság kíséri az egészségtudatosságot.

Így lehetsz könnyen egészségtudatosból étkezési zavaros

Azaz a beteg semmi mást nem hajlandó enni, csak és kizárólag egészségesnek vélt élelmiszereket és ételeket. Ráadásul ez a fajta betegség nagyon közel áll, és hasonló jeleket produkál az anorexiához vagy a bulimiához.

Maga az egészségtudatosság azonban nyilván nem betegség, de ha a páciens nem fogyaszt soha, vagy csak nagyon ritkán “csaló ételeket”, és ezt hatalmas bűntudat kíséri, akkor már evészavarról beszélünk.

Külső jelei általában nincsenek, a betegek nem különböznek az egészségtudatos emberektől, azaz a súlyuk kifogástalan, kivéve akkor, ha súlyosan testalkat feletti izomtömeggel vagy extra alacsony testzsírszázalékkal rendelkeznek.

Szerencsére általában véve a betegség ugyanúgy kezelhető, mint más táplálkozási zavarok, érdemes először a mögöttes érzelmi problémákat felfedni, azt megszüntetni, és így nagy eséllyel a betegség is eltűnik.

Figyelj oda magadra, az egészséges táplálkozásban is az arany középút a legegészségesebb, nem hatalmas probléma, ha néha eszel egy-egy csokit, de annak kalóriaértékét vond le a napi bevihető kalóriamennyiségedből. Így a tested és a lelked is egészséges maradhat!

Olvass tovább egészséges táplálkozás témában!

Care2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top