Gasztro

A jövő konyhájában nem dobunk ki romlott ételt

Egy amerikai startup egészségesebb, gazdaságosabb és a környezetet kevésbé terhelő táplálkozást ígér, intelligens szenzorokkal és egyéb digitális megoldásokkal teletömött, speciális konyhája segítségével. A jövő konyhájában egy robot a főszakács, az étel azonban ugyanolyan finom, mintha egy sztárséf kezei közül került volna ki. A digitális konyha arra is figyel, hogy semmi ne romoljon meg.

Az önmagukat csak az “étel jövőjének” nevező Innit központjában, a kaliforniai Redwood Cityben berendezett bemutató konyhában meg lehet kóstolni a cég robotjai által készített ételeket. Az előkészítést – darabolást, hámozást, stb. – egyelőre még emberi erővel végzik, a szakértelmet kívánó részekről azonban már a technológia gondoskodik. Szoftverek, robotok és rendkívül érzékeny szenzorok határozzák meg, hogy mit meddig és hogyan kell főzni, milyen hőmérsékleten, mint ahogy azt is, hogy a fogások minden összetevője egyszerre készüljön el.

Az Innit fejlesztése gépi tanuláson alapul, amely képes értelmezni, hogy az előkészített alapanyagokból milyen ételt és hogyan szeretnénk elkészíteni. A demóváltozat egyelőre sült csirkét képes előállítani, burgonyakörettel, hideg zöldséglevest, vagyis gazpachót és desszertnek almatortát. A rendszer minden étel esetében kidolgoz egy optimális elkészítési metódust, a tulajdonosnak csupán a folyamatot kell elindítania, egyetlen gombnyomással.

A szenzorok és a szoftver már működnek, a háztartási eszközökre jövő nyárig várni kell (Fotó: Innit.com)
A szenzorok és a szoftver már működnek, a háztartási eszközökre jövő nyárig várni kell (Fotó: Innit.com)

Boltban még nem kapható

Az Innit egyelőre csak az egymással folyamatos kapcsolatban lévő szenzorokat működtető szoftvert fejlesztette ki, azonban a cég végső célja az, hogy a fentieket lehetővé tévő intelligens konyhai eszközöket gyártsanak, amelyek már a háztartásokban is bevethetőek. Bár pontos dátumot egyelőre nem árultak el, azt ígérik, hogy jövő nyáron már bárki számára elérhető lesz a technológia. A kulcsszó a “bárki”, az Innit ugyanis küldetésének tekinti, hogy ne méregdrága high-tech eszközöket, hanem széles réteg által használható eszközöket hozzanak létre.

A cég szoftvere egyébként a főzésen felül olyan feladatokat képes ellátni, mint a készletkezelés: a hűtőről vagy kamráról készített fotók elemzésével ugyanis leltárt készít, majd az ott tárolt élelmiszerek alapján javaslatot tesz az azokból elkészíthető receptekre. A konyhai eszközökbe szerelt szenzorok pedig számon tartják, hogy melyik hozzávaló meddig jó.

A jövő bevásárlólistája: firkált cetlik helyett a számítógép intézi a rendelést a hűtő belsejéről készült fotó alapján (Fotó: Innit.com)
A jövő bevásárlólistája: firkált cetlik helyett a számítógép intézi a rendelést a hűtő belsejéről készült fotó alapján (Fotó: Innit.com)

“Elképesztő mennyiségű információt kinyerhetünk az ételeinkből” – mondta az Innit egyik alapítója, Eugenio Minvielle, aki korábban globális élelmiszeripari cégeknél dolgozott, vezetői pozícióban. “Ezt eddig csak laboratóriumokban és gyárakban tudtuk megoldani, de most itt a lehetőség, hogy ez mindenkinek elérhető valóság legyen, a saját konyhapultjánál állva.”

Az Innit rendszere annyiban különbözik a már most elérhető, okostelefonra letölthető alkalmazásoktól – amelyek a hűtő tartalma alapján recepteket javasolnak – hogy a hűtőbe telepített szenzorok képesek különféle szagokat vagy gázokat érzékelni, vagyis azt is képes megállapítani, hogy milyen állapotban vannak a hűtőben tárolt élelmiszerek.

“Ha például már 4-5 napja tárolunk pár paradicsomot a hűtőben, a rendszer azt fogja javasolni, hogy készítsünk paradicsomlevest – magyarázta Minvielle. – De ha még csak 1-2 napja vásároltuk, akkor egy ropogós, friss saláta lesz a megoldás.”

Hogyan működik a gyakorlatban?

A szenzorok működése még a technológiában járatlanabbak számára is könnyen érthető, de hogyan dolgozik a robotszakács? Elsőként a zöldségeket egy kamerával felszerelt vágódeszkára kell helyezni, amelyeket felismer az Innit szoftvere és javaslatot tesz azok elkészítésére – ebben az esetben a gazpachóra. Ezután instrukciókat ad a hozzávalók előkészítésére, ám a főzést már automatikusan végzi.

Hasonló a helyzet a csirke esetében: bár egyelőre az előkészítést még el kell végezni, a fejlesztők azt ígérik, hogy a jövőben már ehhez is videós útmutatást nyújtanak majd, hogy a konyhai analfabéták is boldoguljanak. Az előkészített húst ezután egy még csak prototípusként létező sütőbe kell helyezni, amelyet az önvezető autók konyhai megfelelőjének tartanak. Az eszköz négyféle hevítési módot tud alkalmazni a sütéstől a mikrohullámig – bár arra van programozva, hogy utóbbit csak a lehető legkevesebbszer használja. A sütőbe helyezett szenzorok érzékelik a csirke súlyát, hőmérsékletét és a hús korát is, majd ezeket az információkat felhasználva tökéletesre sütik.

Az intelligens vágódeszkára helyezett zöldségek alapján a rendszer javasol receptet és elkészítési módot (Fotó: Innit.com)
Az intelligens vágódeszkára helyezett zöldségek alapján a rendszer javasol receptet és elkészítési módot (Fotó: Innit.com)

A rendszer olyasmire is ügyel, hogy, bár alacsony hőmérsékleten készíti a húst, ne száradjon ki, a folyamat végén alaposan feltekeri a hőmérsékletet, hogy a csirke bőre ropogósra süljön. Az Innit alapítóinak szándékai szerint egyébként nem szeretnék az embereket teljes mértékben kizárni a konyhából, így azoknak sem kell aggódni, akik csak egy részét használnák a futurisztikus konyha funkcióinak.

Gátat szabnának a pazarlásnak

Ennél jóval fontosabb, hogy az Innit egyik célkitűzése az élelmiszerek pazarlásának megállítása. “Egy átlagos amerikai család évente körülbelül 1500 dollárt pazarol el a megromló élelmiszerek miatt – mondta Minvielle. – A megvásárolt élelmiszerek mintegy 30 százaléka végzi a szemétben, ezen pedig változtatni szeretnénk.” Az Innit platformját már csak ezért sem arra tervezték, hogy mindent elvégezzen, hanem arra, hogy egészségesebben és hatékonyabban főzzünk, süssünk és étkezzünk.

További cikkek a jövő háztartásáról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top