Gasztro

Ilyen a főzelék, ha finom! 4 recept őszre

Bár évekig mellőztük a főzelékeket, mert nehéz volt elvonatkoztatni gyerekkorunk (nem túl jó) főzelékélményeitől, most szerencsére újra divat lett a főzelékezés, aminek zöldségimádóként nem lehet eléggé örülni. Hoztunk is 4 kipróbált receptet, őszi ízekkel, különleges fűszerekkel.

Brokkolifőzelék szalonnacsipsszel

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg brokkoli (lehet mirelit is)
10 dkg baconszalonna 
1 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl 
1 dl tejszín 
1 ek. vaj
só 

Főzeléket minden napra!

A megmosott brokkolit rózsáira szedjük, és az olvasztott vajon megforgatjuk. Sózzuk, és felengedjük 2,5 dl hideg vízzel. Felforraljuk, és takaréklángon puhára főzzük. A megfőtt brokkoli kétharmadát kivesszük szűrőkanállal, és a maradékot botmixerrel leturmixoljuk, így sűrítjük. Visszatesszük a megfőtt brokkolikat, hozzáadjuk a tejfölt, és simára keverjük. Összeforraljuk, de nem főzzük tovább. A tűzről levéve belekeverjük a tejszínt is. Lefedve pihentetjük, és közben szép pirosra sütjük a szalonnát. Tálaláskor a főzelékre szalonnacsipszet teszünk, és meglocsolhatjuk egy pici szalonnazsírral is.

Kapros salátafőzelék tojásos burgonyalepénnyel

 

Hozzávalók 4 személyre:

 

2 fej saláta
fél tk. szódabikarbóna
8 dl tej
cukor, só
3 ek. burgonyakeményítő
kb. 2 ek. ecet
1 csokor friss kapor

 

A lepényhez:
20 dkg burgonya
8 tojás
fél piros kaliforniai paprika
fél fej vöröshagyma
olaj
fél csokor petrezselyem

Főzeléket minden napra!

A fejes salátát leveleire szedjük, alaposan megmossuk, hogy ne maradjon földes, és kétujjnyi szeletekre vágjuk. A tejet feltesszük melegedni, hozzáadunk cukrot, sót és a szódabikarbónát. Forrás előtt beletesszük a salátát, csak rövid ideig főzzük (kb. 5-10 percig). A keményítőt vízzel elkeverjük, besűrítjük vele a főzeléket. Ecetet adunk hozzá, a legvégén beleszórjuk az összevágott kaprot, egyet forralunk rajta, és levesszük a tűzről.

A lepényhez a megmosott burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk, és 1×1 cm-es kockákra vágjuk. A kaliforniai paprikát is 1×1 cm-es kockákra vágjuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk, és egy teflonserpenyőben kevés olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a burgonya- és a paprikakockákat. Sózzuk, rövid pirítás után megszórjuk vágott petrezselyemmel, és felöntjük a felvert, sózott tojással. Kis lángon sütjük, amikor már megszilárdult, megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük. A főzeléket a felszeletelt lepénnyel tálaljuk.

Burgonya-cékla főzelék

Hozzávalók:

ízesítéshez só
6 ek. tejföl
1 fej vöröshagyma
2 babérlevél
1 csokor petrezselyem
ízesítéshez őrölt bors
5 ek. olívaolaj
5 burgonya
fél citrom leve
1 citrom reszelt héja
1 csokor újhagyma
2 cékla

Főzeléket minden napra!

A céklákat megmossuk, majd egyesével alufóliára tesszük. Egy evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, és megsózzuk, a fóliát összezárjuk, és 200 fokon 50-60 perc alatt megsütjük. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd annyi vízben, amennyi ellepi, egy teáskanál sóval feltesszük főni. A céklát, ha kihűlt, meghámozzuk, és felkockázzuk. A megfőtt burgonya 1/3-át leturmixoljuk, és visszasűrítjük vele a főzeléket. A céklát és az apróra vágott petrezselymet hozzákeverjük. Tejföllel lazítjuk, a citrom héját belereszeljük, és a fél citrom levét belefacsarjuk. Sózzuk-borsozzuk, ha kell.

Currys édesburgonya-főzelék rozmaringos szárzellerrel 2-3 főre

Hozzávalók:

pár csipet só
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek. vaj
3 ek. olívaolaj
pár csepp citromlé
1 tk. currypor
8 dl alaplé
fél kk. őrölt kömény
1 kg édesburgonya

ZELLER:

csipet só
1 ek. vaj
1 ek. olívaolaj
3 zellerszár
1 tk. rozmaring
pár csepp citromlé
1 csipet csilipehely

Főzeléket minden napra!

A felaprított hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem, finoman sózom. Ráreszelem a fokhagymát, curryvel, köménnyel fűszerezem, beleforgatom a burgonyát, majd felöntöm az alaplével. Sózom, borsozom és 12-14 perc alatt fedő alatt megfőzöm. Közben ellenőrizzük, hogy nehogy túlfőzzük, maradjon kicsit harapható. Amíg fő, a zellerszárakat karikázzuk fel és egy serpenyőben olvasztott vajon és olajon kezdjük el pirítani. Finoman sózzuk, adjuk hozzá a rozmaringot, csilit, és 4-5 perc alatt süssük illatosra, “pirosra”. A főzelékből egy merőkanálnyit vegyünk ki, adjunk hozzá fél deci vizet, és pürésítsük. Öntsük vissza az alaphoz, keverjük el, és forralásig melegítsük. Kóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk, és a zellerrel tálaljuk.

Még több főzelék receptje az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top