Gasztro

Durva kávéhiány jöhet

Annyian és annyi kávét fogyasztunk, hogy jelentősen nőnie kellene a kávétermelésnek ahhoz, hogy ne alakuljon ki hiány, és ne szökjenek az egekbe az árak.

A világ kávét fogyasztó népességének szüksége lenne még egy Brazíliára – kezdi a kávépiacot fenyegető veszélyekről szóló cikkét a Bloomberg

Hiánycikk lehet a kávé

A hiány oka közismert: a feltörekvő országok bővülő középrétegeinek tagjai rákaptak a kávéra, miközben a világ más részein nem csökken a fogyasztás. Emiatt jelentősen bővült a kereslet, kiszolgáláshoz évi 40-50 millió zsákkal kellene növelni a termelést a következő tíz évben. Ezt azonban akadályozzák a globális felmelegedés miatt egyre gyakoribbá vált szárazságok és az alacsony felvásárlási árak. Az utóbbiak eltántorítják a gazdákat ültetvényeik bővítésétől.

Máris hiány van. A világon várhatóan 3,5 millió zsákkal kevesebb kávébab terem az október 1-jén indult 2015-2016-os szezonban, mint amennyire szükség lenne – derült ki a svájci Volcafe agrárkereskedő cég adataiból. Ez megfejeli az előző szezonban kialakult 6,4 milliárdos hiányt – idéz a beszámolóból a napi.hu.

Ha nem történik változás, és a hiány tovább nő, drasztikusan megdrágulhat a kávé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top