Gasztro

5 dolog, amit jó tudni, mielőtt borkóstolást szervezel

Az ősszel együtt eljött a borfesztiválok, borkóstolások ideje is. Az ilyen alkalmakhoz és persze a mindennapokhoz jegyeztünk fel néhány hasznos tudnivalót, melyek ismeretében nem kerülhetünk kínos helyzetbe még egy borértő társaságban sem. Ha tehát épp azon gondolkozol, hogy estére áthívod a barátokat, kollégákat egy laza borkóstolásra, most kezdj jegyzetelni, és nem lesz gond!

1. Jól behűtve

A borok fogyasztásánál is rendkívül fontos a megfelelő hőmérséklet. Ez pezsgő esetén 6-8°C, fehérboroknál és rozéknál 10-12°C, vörösborok esetén 17-18°C. Vödörben hűtésnél víz és jég keverékében hűthetőek a leggyorsabban és egyenletesebben a palackok, a csúnya borfoltok elkerülése érdekében pedig érdemes ún. cseppőrt használni (drop stop), ami egy hajlítható, kör alakú fólia, s azt az üveg szájába helyezve nem folyik le a bor az üveg nyakán.

5 dolog, amit jó tudni, mielőtt borkóstolást szervezel

2. Vöröset a fehér után

A borokat eltérő jellegüknél fogva meghatározott sorrendben szokás kóstolni, illetve egy vacsora ételei mellé kínálni. Először érdemes pezsgővel kezdeni, majd azt követik a fehérborok, a rozék, a sillerek és a vörösborok, végezetül pedig az édes borok, aszúk zárják a sort. Tehát fehér irányból haladjunk a vörös felé és száraztól az édes felé.

5 dolog, amit jó tudni, mielőtt borkóstolást szervezel

3. Poharazgatás

A fehérboros pohár kisebb és tulipán alakú, így kevesebb levegő éri a bort, és nem veszít annyit aromáiból, a szűkülő száj pedig koncentrálja az illatokat. Manapság nem számít illetlenségnek a pezsgőt is fehérboros pohárból fogyasztani, így nem szükséges minden italhoz különböző pohárszettet beszerezni egy otthoni vendégeskedés esetére. A vörösboros poharak már ránézésre is nagyobbak, így a bor több levegővel találkozik bennük, ki tud szellőzni ,és ezzel meg tudja mutatni valódi aromáit a sok év után, melyet palackban töltött.

A megfelelő pohártartást sem a sznobizmus szülte. A pohárnak azért van szára, hogy annál fogva tartsuk, így nem melegszik át a kehely a tenyerünktől és nem lesz tele ujjlenyomatokkal a pohár, könnyebben szemügyre tudjuk venni, hogy elég tiszta-e a nedű, és milyen színe van. Ha kényelmetlen a száránál fogni, tarthatjuk a talpánál fogva is.

5 dolog, amit jó tudni, mielőtt borkóstolást szervezel

4. Fektetve jobb

A borok tárolása fontos a minőségük megőrzése végett. Ez a mindennapokban úgy valósítható meg, hogy sötét, minél hűvösebb helyen, lehetőleg állandó hőmérsékleten, fektetve tároljuk. A fektetés elsősorban a parafadugóval zárt palackoknál lényeges, így nedvesen tartja a dugót a bor, megakadályozva kiszáradását.

A régi mondás, miszerint a bor egyre jobb lesz az idő múlásával, csak részben igaz. A rozék és illatos fehérborok idővel veszítenek aromáikból, frissességükből, és nem nyújtanak akkora élvezetet, ezért ezeket egy éven belül érdemes elfogyasztani. A hosszabb, hordós érlelést kapott fehér és vörösborokkal viszont érdemes türelmesnek lenni, mert sokat alakulnak még a palackban is, így hosszú évekig tárolhatók.

5 dolog, amit jó tudni, mielőtt borkóstolást szervezel

5. Étel és bor

A borok és ételek párosítása nem egyszerű dolog, mindkettőt alaposan kell ismerni, hogy előnyös oldalaikat tudjuk megmutatni. A “fehérborhoz fehér húst és halat” elv működőképes, de meglehetősen túlhaladott lett mára. Sokkal inkább figyelembe kell vennünk az étel ízeit és fűszerezettségét, majd ahhoz párosítani a megfelelő bort. Nem érdemes szőlőfajtát választani az ételekhez, mert különböző területekről származó gyümölcsök teljesen más arcukat mutatják meg, ezért a támpont a borok kiválasztásakor a sav-, cukor- és alkoholtartalom legyen, valamint a termőterület okozta adottságok (pl. ásványosság).

A savas ételekhez (ecettel, citrommal, savanyítással készült) savas fehérbor illik, mivel így a bor nem tűnik laposnak az étel mellett, tud érvényesülni. A zsíros ételekhez ugyancsak olyan bort válasszunk, aminek magas a sav- és/vagy a csersav- (tannin-) tartalma, mert remekül harmonizálnak.

5 dolog, amit jó tudni, mielőtt borkóstolást szervezel

Az ázsiai konyha fűszerességénél fogva az édesebb borokkal párosítható remekül. Az édességek esetében a bornak ajánlatos valamennyivel édesebbnek lennie, hogy tartalmas maradhasson a desszert mellett is. Étcsokoládé esetében a magasabb csersavtartalmú, érett vörösborok számítanak a legtalálóbb párosításnak. A sajtokat külön kell választani, így például az érett, kemény sajtokhoz érett, magas csersavtartalmú vörösbor illik, míg a kék sajtok az aszúborokkal mutatják meg legszebb oldalukat, a puhább, zsíros sajtok pedig a savasabb borokkal a legfinomabbak.

Még több cikk az NLCafén bor témában:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top