Gasztro

Befőzés: így készül a legfinomabb paradicsomlé

A házi paradicsomlé egészséges, finom, és a befőzés sem különösebben bonyolult feladat. Megmutatjuk, hogyan készül a legfinomabb paradicsomlé.

A paradicsomlé elkészítéséhez néhány fontos tudnivalót mindenképpen érdemes megjegyezned. Mivel a befőzésnél tartósítószert nem alkalmazunk, rendkívül fontos, hogy csak és kizárólag egészséges paradicsomot használj fel. A már kicsit is ütődött vagy romlásnak indult paradicsom akkor is tönkreteheti a befőzésedet, ha kivágod a sérült részeket.

A befőttesüvegeket és a kupakokat csírátlanítsd, amit megtehetsz úgy is, hogy a forrástól számított cca. 20 percen át nagyobb fazékban kifőzöd őket, vagy még egyszerűbben, félig vízzel megtöltve az üvegeket, beteszed a mikróba 2-3 percre. A fémes és belül műanyag kupakokat ugyanakkor a paradicsomlé befőzéséhez nem tudod a mikróban fertőtleníteni, azokhoz az előző módszert alkalmazhatod. Harmadik megoldásként a mosogatógép legforróbb programját lefuttatva is csírátlan üvegeket és kupakokat kapsz eredményül.

Befőzés: így készül a legfinomabb paradicsomlé

A legfinomabb paradicsomlé hozzávalói

  • 5 kg érett paradicsom
  • 20 dkg cukor
  • 1 kávéskanál só

Így készítsd el a paradicsomlevet

A paradicsomokat vágd negyedekre, majd paradicsompasszírozón nyomd át, akár kétszer is, hogy kinyerhesd a lehető legtöbb levet. A lepasszírozott paradicsomlevet nagyobb fazékban tedd fel főni. Add hozzá a cukrot, ha a paradicsom kellően édes, akkor kevesebb cukor is elegendő, ellenkező esetben valamivel többet is tehetsz bele az ízlésednek megfelelően. Keverd hozzá a sót is.

Befőzés: így készül a legfinomabb paradicsomlé

A forrástól számítva kb. 10 percig főzd a paradicsomlevet. Forrón töltsd az alaposan megtisztított üvegekbe, majd fóliával zárd le, és csavard rá a kupakot. Száraz dunsztban hagyd legalább egy napig. Másnap akár fel is bonthatod a legfinomabb paradicsomlevet. A felbontatlan üvegeket hűvös helyen a tárold. Felbontást követően pedig hűtőszekrényben, ha nem használod fel a teljes mennyiséget.

További befőzés, paradicsom témájú cikk az NLCafén

Fotó: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top