Gasztro

Alapkonyha: tökéletes főtt rizs 7 lépésben

Van, aki a rizsfőzéssel kezdi konyhai karrierjét, és nem lép tovább, míg nem tud tökéletes főtt rizst készíteni, és van, aki 20 év főzés után sem tud igazán. Mi most eláruljuk a tökéletes főtt rizs titkait, hogy nektek mindig jól sikerüljön.

A rizs az egyik legáltalánosabb és legsokoldalúbb alapanyagunk, mégis gyakran halljuk azt, hogy az elkészítése problémákat okoz, és hogy a serpenyőben lévő végeredmény íztelen, összeragadt gombócok garmadája lett. Ezennel lerántjuk a leplet a finom, pergős rizs titkáról.

A főzés során van néhány aranyszabály, amiket betartva nem kerül ki többé félresikerült párolt rizs a kezünk közül. Lássuk!

A rizsfőzés titkai 7 lépésben

 

Párolt rizs (4 főre)
Hozzávalók:
25 dkg hosszú szemű rizs
3 dkg vaj
1 tk. só
6 dl hideg víz
 

 

  1. Párolt rizsnek hosszú szemű fajtát válasszunk, amiből kevesebb keményítő fő ki – ezek közül a legismertebbek a diósan illatozó basmati és a jázmin rizs, amit parfümrizsnek is szokás nevezni.
  2. Mielőtt a rizs a serpenyőbe kerülne, alaposan mossuk át egy szűrőben – egészen addig, míg tiszta, átlátszó víz nem folyik ki belőle, mert így nem ragad össze a szemek felületére rakódott keményítőtől.
  3. Válasszunk egy akkora serpenyőt (kb. 28 cm), amiben bőven marad hely a gőznek is. 
  4. A kimosott rizst tegyük az edénybe, majd öntsük rá a vizet és lefedve hagyjuk ázni 15 percet. 
  5. Főzés előtt sózzuk meg, és tegyük a tetejére a vajdarabokat, nagy lángon forraljuk fel, majd közepes lángon főzzük nagyjából 6 percet – a tetőt picit húzzuk félre. 
  6. Utána teljesen fedjük le, és a legalacsonyabb fokozaton főzzük további 5 percet. 
  7. Miután lezártuk, hagyjuk gőz alatt pihenni 10 percet és tálalás előtt lazítsuk fel két villa segítségével.

A nagy rizsfogyasztó hírében álló indiaiak is ilyen módon készítik köreteiket, amihez gyakran fogyasztanak úgynevezett dahlt, ami egy könnyű (sűrítés nélküli) főzeléknek felel meg. Egy ilyen gyorsan elkészíthető különlegességet ajánlok most.

Vöröslencse dahl

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 nagy fej felaprított vöröshagyma
  • negyed tk. fekete mustármag
  • fél tk. kurkuma
  • fél tk. egész római kömény
  • 3 cm reszelt gyömbér
  • 2 db zöld chili paprika
  • 1 tk. őrölt gyömbér és koriander
  • 2 nagy meghámozott, felkockázott paradicsom
  • só és frissen őrölt fekete bors
  • 1,5 evőkanál olaj
  • 3 gerezd összetört fokhagyma
  • 25 dkg vöröslencse
Kategóriafőétel
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Öblítsük át a lencsét és mély serpenyőbe téve 1,2 liter vízzel, egy csipet sóval, a hagymával (1 evőkanálnyit tegyünk félre belőle a tálaláshoz), a paradicsommal, a gyömbérrel, a chili paprikákkal, a fokhagyma felével és az őrölt fűszerekkel (koriander, gyömbér és kurkuma) főzzük 10-15 percet, míg a lencse megpuhul.

Egy kis serpenyőben 1 ½ evőkanál olajon, közepes hőfokon pirítsuk meg az egész fűszereket (római kömény és fekete mustármag), míg illatozni és pattogni kezdenek (1-2 perc), majd dobjuk rá a zúzott fokhagyma másik felét és pirítsuk együtt vele további fél percet, végül kanalazzuk a megfőtt lencse tetejére és alaposan keverjük össze vele. A tálalásnál megszórhatjuk friss, aprított korianderrel vagy petrezselyemmel, frissen őrölt borssal, csurgathatunk rá egy kis citromlevet és megszórhatjuk a félretett aprított hagymával. Rizzsel vagy laposkenyérrel nagyon laktató, de könnyű fogás. 

 

Még több cikk rizs témában az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top