Gasztro

Ennél finomabb lazacot még nem ettél, ráadásul pofonegyszerű elkészíteni

Ez a recept olyan egyszerű, hogy magad sem hiszed el, tényleg csak ennyi elkészíteni. Ráadásul az eredmény fantasztikusan finom íz. Garantáljuk, ezentúl csak így készíted a lazacot.

A lazac amellett, hogy különlegesen finom étel, a szervezet számtalan értékes ásványi anyagot, fehérjét, omega-3-zsírsavat is tartalmaz. Sokan idegenkednek tőle, csupán azért, mert azt gondolják, bonyolult ezt a halfajtát elkészíteni. Bizonyítjuk, hogy mindez nagyon is téves elképzelés. Próbáld ki pofonegyszerű receptünket, és győződj meg róla magad is, ez a recept a lazac legfinomabb elkészítési módja.

Ennél finomabb lazacot még nem ettél, ráadásul pofonegyszerű elkészíteni

A legfinomabb lazac hozzávalói

  • 1 filézett lazac, kb. 70 dkg, vagy személyenként 1 lazacszelet
  • másfél dl víz
  • 1 púpozott evőkanálnyi cukor
  • fél evőkanálnyi só
  • olívaolaj a sütéshez
Ennél finomabb lazacot még nem ettél, ráadásul pofonegyszerű elkészíteni

Ilyen egyszerű a lazac elkészítése

A lazacfilét vagy a szeleteket mosd le, ha szükséges, kapard le a pikkelyeket. A langyos vízben oldd fel a cukrot és a sót, majd a tálra fektetett halfilék vagy halszelet mindkét oldalát kenőecset segítségével addig kenegesd a sós-cukros vízzel, amíg az el nem fogy. Alufóliával lefedve tedd egész éjszakára a hűtőszekrénybe.

Másnap, a sütés előtt minőségi olívaolajjal kenegesd még át a lazac mindkét oldalát. Hagyd állni kb. 30 percet. A halszeletek mindkét oldalát sütőrács közé fogva grillen süsd enyhén pirosra – oldalanként kb. 10-15 perc. A lazacfilét – mivel könnyen törik, megfordítani a méretéből adódóan sem egyszerű – alufóliatálcán süsd meg. A tálcát olívaolajjal kissé kend ki vagy spray-vel fújd át.

Ennél finomabb lazacot még nem ettél, ráadásul pofonegyszerű elkészíteni

Grill helyett hagyományos tepsibe helyezve is megsütheted a lazacot, de ugyanilyen finom lesz serpenyőben, főzőlapon elkészítve is.

A cukor enyhén rákaramellizálódik a halra, ettől kívül “ropogós”, belül omlós lazacot kapsz. Friss salátával vagy barna rizzsel, sült paradicsommal, petrezselymes krumplival, de sós vízben megfőtt spagettivel tálalva is fantasztikusan finom ebédet, vacsorát készíthetsz.

NLCafé-tipp: A lazacszeletek sütés közben nem tapadnak a halsütőrácsra, ha összecsukás előtt a szeletek mindkét oldalára 1-2 vékony citromkarikát teszel. A citrom ráadásul finom ízt is ad a halnak.

További lazacos recept és cikk az NLCafén

Fotó: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top