Gasztro

3 töltöttzöldség-recept, ami nélkül nem múlhat el a nyár

Szépek, színesek, táplálóak és egészségesek: nem sok mindenről lehet mindezt elmondani, de a nyári töltött zöldségekre mind igaz. Lehet belőlük akár előétel is, de nálunk ilyenkor vacsoraként is megállják a helyüket.

Fűszeres rizzsel töltött kápia paprika

Hozzávalók:

  • pici só
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 fej lila hagyma
  • 20 dkg basmati rizs
  • 1,5 ek. currypor
  • 4 közepes kápia vagy kaliforniai paprika

Hozzávalók a tálaláshoz:

  • fél csokor petrezselyem
  • 25 dkg görög joghurt
Kategóriavacsora
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Először a tölteléket készítjük el. 

A hagymát felaprítjuk, majd az olívaolajon megdinszteljük.

Hozzáadjuk a curry-t, a sót és a rizst. Körülbelül 2 perc alatt kicsit megpirítjuk.

Felöntjük 6 dl vízzel, és a rizst készre főzzük. 

A petrezselymet felaprítjuk, és a főtt rizshez adjuk.

A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, majd megtöltjük a fűszeres rizzsel. 

200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük a paprikákat.

Tálaláskor meglocsoljuk joghurttal, és megszórjuk friss petrezselyemmel.

 

 

Bazsalikomos tarhonyával töltött paradicsom

Hozzávalók:

  • kevés só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 csokor bazsalikom
  • 4 nagyobb paradicsom
  • 15 dkg tarhonya
Kategóriavacsora
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tarhonyát az olívaolajon megpirítjuk, majd felöntjük dupla mennyiségű vízzel. Fedővel letakarva 10 perc alatt készre főzzük. 

Közben a fokhagymákat lereszeljük, a bazsalikomot felaprítjuk. 

A megfőtt tésztát ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a bazsalikomot.

A paradicsomok tetejét levágjuk, belsejüket kikaparjuk. 

A paradicsomokat megtöltjük a bazsalikomos tarhonyával.

200-220 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

 

 

Bulgurral töltött padlizsán

Hozzávalók:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1,5 tk. római kömény
  • 1 tk. méz
  • 2 nagyobb padlizsán

Hozzávalók a töltelékhez:

  • pici só
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 db paradicsom
  • fél citrom leve
  • 15 dkg bulgur
  • fél csokor menta

Hozzávalók a tálaláshoz:

  • 25 dkg görög joghurt
  • néhány levél menta
Kategóriavacsora
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Először a fűszeres pasztát készítjük el. Az olívaolajhoz adjuk a mézet, a reszelt fokhagymát és a római köményt. Az egészet jól elkeverjük.

A padlizsánokat kettévágjuk, majd a húsukat bevagdossuk úgy, hogy ne sértsük meg a héját. A fűszeres pasztával jól bedörzsöljük. 

200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A bulgurt sós vízben puhára főzzük.

A paradicsomokat apró kockákra vágjuk, és a bulgurhoz keverjük a citrom kifacsart levével együtt. 

A petrezselymet és a mentát is felaprítjuk, és ezt is a bulgurhoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk a tölteléket.

A sütőből kivett padlizsánokra halmozzuk a tölteléket, majd további 10 percig sütjük.

Tálaláskor a padlizsánok tetejére halmozzuk a joghurtot, és megszórjuk a durvára vágott mentával.

 

Még több töltött zöldség recept:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top