Gasztro

Hétvégi menü, amit még sokat fogtok emlegetni

Hétvégi menüt tervezel, de még nincs igazán ötleted? Mi ezen a hétvégén is segítünk a tervezésben. Ezúttal egyszerű, de mégis különleges fogásokat ajánlunk.

 

Túrós-mákos palacsinta meggylekvárral

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 ek. cukor
  • 25 dkg túró
  • 1 tojás
  • kb. 2 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg búzaliszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • a tálaláshoz (meggy) lekvár
  • 2 ek. egész mák
Kategóriareggeli
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A túrót villával törjük alaposan át, keverjük krémesre a cukorral. Adjuk hozzá a tojást, a lisztet és annyi tejet, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. (A megfelelő állagot liszt vagy további tej hozzáadásával bátran alakítsuk.) Adjunk hozzá 2 dkg olvasztott vajat, a mákot és a citromhéjat. Palacsintasütőben olvasszuk fel a maradék vajat, evőkanállal szedjünk a tésztából kis adagokat, terítsük szét szabályos körré, és süssük meg a korongok mindkét oldalát. Meggylekvárral kínáljuk. 

 

Sárgabarackos bundában sült csirkemell

Hozzávalók 4 személyre:

  • 16 dkg liszt
  • kevés cukor
  • ízlés szerint só
  • 3 db tojás
  • a sütéshez olaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 1 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 50 dkg csirkemellfilé
Kategóriafőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

1. A barackot cukros vízben felforraljuk, félretesszük, hagyjuk állni 20 percet, hogy megpuhuljon. A csirkemellet ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, besózzuk, pár percig állni hagyjuk.
2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből habot verünk, majd a hűtőbe tesszük. A tojássárgájához adjuk a lekvárt, a bort és 10 dkg lisztet. Jól összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjét, hogy ne törjük össze a habot. Ezután hozzáadjuk a felkockázott barackot.
3. A csirkecsíkokat a maradék lisztbe forgatjuk, majd a masszában megmártjuk, bő, forró olajban kisütjük. Szalvétán lecsepegtetjük, és rizzsel tálaljuk.

Kalória 425 kcal/adag

 

Zöldséges-pezsgős rizottó

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 40 dkg arborio
  • 1,5 dl pezsgő
  • negyed db kelkáposzta
  • 1,5 l zöldség alaplé
  • 3 dkg parmezán
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 dkg vaj
  • 3 evőkanál sárgarépa
  • 1 db cukkini
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A felkockázott hagymát az olajon enyhén pároljuk meg, adjuk hozzá a felkockázott zöldségeket (kivéve a kelkáposztát). Pároljuk félkészre a zöldségeket, ekkor adjuk hozzá a rizst. Mikor üvegesedni kezd a rizs, adjuk hozzá a pezsgőt, folyamatosan kevergessük, ettől lesz krémes a rizottó. Amikor felszívta a rizs a pezsgőt, adjunk hozzá egy merőkanál zöldséglevet, kevergessük folyamatosan. Mindig várjuk meg, amíg a rizs felszívja a levet, ezután adjuk hozzá a következő kanálnyit. Körülbelül 10 perc után adjuk hozzá a felkockázott kelkáposztalevelet. Mikor megfőtt a rizs (kb. 20 perc), az utolsó adag levet ne főzzük el teljesen. Keverjünk hozzá egy diónyi vajat és a lereszelt parmezánt, azonnal tálaljuk.

 

Még több recept a hétvégi menühöz az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top