Gasztro

Így kell a tököt lefagyasztani

A főzőtök lefagyasztása nem okoz különösebb nehézséget. Érdemes ezt az ízletes zöldségfélét télire eltenni. Segítünk, hogyan csináld.

Tökféle a főznivaló tök, a cukkini, a sütőtök, a csillagtök. Bármelyiket is válaszd, érdemes kicsit elbíbelődni vele, mert télen a mélyhűtőből kivéve gyorsan és egyszerűen készíthetsz finom, könnyű, tökből főzött ebédet, vacsorát. Mutatjuk, hogyan fagyaszd le a tököt.

Így kell a tököt lefagysztani

A főzőtököt így fagyaszd le

A főzőtököt először is vágd ketté, majd a végeit ujjnyi vastagságban szeleted le. Vágd a két fél darabot még egyszer két, de lehet négy darabba is, zöldséghámozóval pucold le valamennyiről a héjat. Kanál vagy kés segítségével kapard/vágd ki a magokat.

Tökreszelőn vagy nagyobb lyukú reszelővel reszeld le a tököt. Tölts meg a reszelt tökkel nagyjából háromnegyed részig a 2 literes fagyasztózacskókat. Mindegyikbe tégy 2-3 szál friss kaprot is.

A zacskókat jól zárd le, és tedd a mélyhűtőszekrényébe. Legfeljebb hat hónap alatt használd fel. Felengedés nélkül készíthetsz belőle tökfőzeléket, valamivel kevesebb víz is elegendő hozzá, mintha frissen készítenéd.

Így kell a tököt lefagysztani

A cukkinit és a csillagtököt így tudod lefagyasztani

A cukkiniket és a csillagtököket alaposan mosd meg. A cukkinik mindkét végét vágd le, majd héjastól ujjnyi szélesre szeleteld a zöldséget. A nagyobb, tölteni való cukkinit főzd 3 percig forrásban lévő vízben, majd szedd ki, amint kihűltek és lecsöpögtek a szeletek, tedd fagyasztózacskóba, és máris mehetnek a mélyhűtőbe. A zsenge cukkinit főzés nélkül is lefagyaszthatod.

A csillagtököt a tök formájához igazodva héjastól szeletelheted. A nagyobb darabokat érdemes kettévágni. Miután eltávolítottad a közepéről a magokat, a szeleteket csomagold fagyasztózacskóba, és tedd a fagyasztóba.

A cukkinit és a csillagtököt felengedés nélkül panírozhatod, vagy az ízesítést követően tepsiben, serpenyőben kevés olajon megsütheted.

További tökös recept az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top