Gasztro

Hétvégi menü a nyár kedvenceivel

Ilyenkor nyáron elég kimenni a piacra, kedvünkre válogatni a friss gyümölcsök és zöldségek sokaságából és azokra építeni aztán a napi menünket. Nálunk ezen a hétvégén a barack és a cukkini a favorit.

 

Dupla sárgabarackos-levendulás kuglóf

Hozzávalók 12-16 szelethez:

  • 36,5 dkg liszt
  • 10 dkg sárgabaracklekvár
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 25 dkg krémsajt
  • 2 citrom reszelt héja
  • 25 dkg vaj
  • 6 tojás
  • 1 tk. só
  • 20 dkg cukor
  • 3 szál friss virág levendula
Kategóriadesszert
Elkészítési idő110 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. Elektromos kézi keverővel habosra keverjük a krémsajtot, a vajat/margarint és a porcukrot. (Fontos, hogy a sajt és a vaj szoba-hőmérsékletű legyen.) Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a sót. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, a masszát tovább keverjük. Hozzákeverjük a levendulát, majd a lisztet. Hozzászórjuk a felkockázott aszalt sárgabarackot. Kivajazunk és kilisztezünk egy kuglófformát, majd beleöntjük a tészta kétharmadát. Erre rákanalazzuk a sárgabaracklekvárt, majd befedjük a maradék tésztával. 1,5 óráig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Langyosra hűtjük, kiborítjuk a formából, porcukorral megszórva tálaljuk. Ha süti mellé innál egy pohár teát, akkor íme egy spórolós változat teafűre! 

 

 

Barackos pulyka

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 60 dkg pulykamell
  • pár csepp olaj
  • 2 dkg vaj
  • 8 tojássárgája
  • 3 dl tejszín
  • 8 nektarin vagy őszibarack
Kategóriafőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A pulykamellből szeleteket vágunk, kiklopfoljuk, besózzuk. Kevés olajon a pulykaszeletek mindkét oldalát megsütjük. A meghámozott barackokat lobogva forró vízben 1 perc alatt leforrázzuk, félbevágjuk, magjukat eltávolítjuk. A tojássárgáját vízgőz felett 1,5 dl tejszínnel habosra verjük. Amikor a tojásos massza tejfölsűrűségű lesz, hozzáadjuk az olvasztott vajat, sót és kevés citromlevet. (Figyeljünk rá, hogy a habüst semmiképpen ne érjen a vízbe, és csak gyöngyözzön alatta a víz, különben „tojásrántotta” lesz belőle.) Hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a maradék tejszínből vert habot. A pulykaszeletek tetejére fél barackokat teszünk. A barackokra kanállal szedünk a mártásból, és grillsütőben felülről rásütünk pár percig, hogy szép színe legyen. Köretként főtt rizst, krumplipürét kínálhatunk mellé.

 

Paradicsomos cukkinifasírt

Hozzávalók 4 személyre:

  • kevés liszt
  • ízesítéshez só
  • 1 vöröshagyma
  • sütéshez olaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 50 dkg paradicsom
  • 50 dkg cukkini
  • 1 csokor menta
Kategóriaebéd
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Káposztareszelőn reszeljük le a cukkinit. A paradicsomokat vágjuk ketté, a magokat távolítsuk el, a paradicsomhúst kockázzuk egészen apróra. A mentát aprítsuk fel. Keverjük el a paradicsomot, a mentát és a cukkinit. Enyhén sózzuk, tegyük szűrőbe, nyomkodjuk ki a levét. A hagymát vágjuk apróra, keverjük a masszához, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá annyi lisztet, hogy lágy, de formázható masszát kapjunk. Formázzunk lapos korongokat, és forró olajban süssük ki. Melegen tálaljuk.

Még több ötlet a hétvégi menühöz az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top