Gasztro

Befőzés: készíts mindenmentes házi szilvalekvárt

A mindenmentes szilvalekvár elkészítése csöppet sem bonyolultabb, mint a hagyományos befőzési módszerek. A siker érdekében azonban néhány fontos szabályt érdemes betartani. Mutatjuk a trükköket.

A mindenmentes szilvalekvár készítésének legfontosabb tudnivalói

  1. Csak tökéletesen egészséges szilvából készülhet. A felhasznált gyümölcsöt nagyon alaposan válogasd át, dobd ki a picit is sérült, nyomódott, vagy már túlérett, erjedésnek indult szemeket!
  2. A mindenmentes lekvár befőzéséhez az üvegeket és azok kupakjait csírátlanítani kell. Ehhez vagy főzd legalább 15 percig, és hagyd az edényben kihűlni az üvegeket, vagy mosogatógépben 70 fokon mosd el valamennyit.
  3. Lehetőleg kézzel ne érj az üvegek belső részéhez. A legjobb megoldás, ha a szintén kifőzött edényfogó csipesszel fogod meg az üvegeket és azok tetejét.
Befőzés: készíts minden mentes szilvalekvárt

Így készítsd el a mindenmentes szilvalekvárt

2,5 kilogramm egészséges és érett szilvát moss meg, csumázd le és magozd ki. A szemeket vágd negyedekre. Tedd fel főni a gyümölcsöt, lassú tűzön főzd a saját levében 25-30 percig. Ha nem kellően sűrű, főzd még további legfeljebb 10-15 percet.

A fertőtlenített üvegekbe töltsd a mindenmentes lekvárt, majd jól zárd rájuk a kupakokat. Fordítsd fejre az üvegeket 5-10 percig, majd tedd hűvös helyre. Amint teljesen kihűlt a lekvár, felbonthatod, megkóstolhatod.

NLCafé tipp: A mindenmentes lekvárokat érdemes akkora befőttesüvegekbe tölteni, amelyek tartalma egy-két nap alatt elfogy, mert felbontás után gyorsan megromlanak. Az üvegekben hónapokig eltarthatók, sőt idővel még finomabb lesz, mert a lekvár az üvegben is édesedik.

További cikkek befőzés, lekvár témában az NLCafén:

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top