Gasztro

Végre megfejtették az asztalra ömlő kávé titkát!

Bár kávé helyett megfelel bármilyen más innivaló is. Biztos sokan elgondolkodtak rajta, vajon mitől lehet, hogy egy vízszintes felületre kiömlő folyadék csak egy bizonyos határig folyik szét, majd megáll. Az egyik legkomolyabb amerikai műszaki egyetem munkatársai most lerántják a leplet a jelenségről!

A szokásos “brit tudósok” helyett most a világ egyik legnagyobb presztízsű egyetemének, a Massachusetts Institute of Technologynak a kutatói döntöttek úgy, hogy tanulmányozni kezdik az asztallapra boruló folyadékok fizikáját.

Végre megfejtették az asztalra ömlő kávé titkát!

A Physical Review Letters című szakfolyóiratban megjelent tanulmány egy régi rejtélyre kereste a választ, vagyis:

miért csak egy bizonyos határig folynak szét az asztallapra borított italok?

Aki a felületi feszültséget említené, annak eláruljuk: a kutatók számításai szerint a folyadéknak vízszintes felületen teljesen szét kellene terülnie, ameddig csak tud. Ehhez képest nem ez történik.

Végre megfejtették az asztalra ömlő kávé titkát!

A kutatóknak olyan tényezőket is számításba kellett venniük, mint az adott folyadékok viszkozitása, a gravitáció és a hajszálcsövek (kapillárisok) sajátosságai. A számok azonban még mindig nem adták meg a választ a kérdésre.

Jöhet a megoldás?

Amir Pahlavan, a tanulmányt készítő kutatók egyike sajtóközleményben elárulta, a jelenség kulcsa ott keresendő, hogy bár makroszkopikusan, vagyis még szabad szemmel is jól láthatóan nincs rá magyarázat, hogy miért áll meg egy folyadékfolt terjedése, a molekuláris szintet vizsgálva megkapjuk a választ a kérdésre.

Már biztosan nagyon izgatott mindenki, a rejtély kulcsa tehát…

…az úgynevezett molekulaközi erőhatások működése, vagyis az a pont, amikor a folyadék levegőnek feszülő molekulái (amelyeknek köszönhetően látjuk a vízcseppek formáját) és a folyadék szilárd felülettel érintkező molekulái “érezni kezdik” egymást. Ezek az erők egymással kölcsönhatásba lépnek, és megakadályozzák a molekulák további mozgását.

Végre megfejtették az asztalra ömlő kávé titkát!

Hát, ilyesmikkel töltik az idejüket az MIT kutatói. Elképesztő a tudomány csodálatos világa, nem igaz?

További cikkek a tudomány világából az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top