Gasztro

3 gyors hűsítő leves kánikulára

Kánikulában mi is eshetne jobban, mint egy hűsítő zöldségleves? Íme, három egyszerű, viszonylag gyorsan elkészíthető példány – töltődjetek ti is!

Miért jó nyáron hideg levest enni? Segít pótolni az elvesztett vizet, vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a tesünket, hűsít, energetizál, élénk színével felvidít. Ebédre vagy akár vacsorára is tökéletes választás.  

Klasszikus gazpacho

Hozzávalók:

  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kb. 80 ml sherry ecet
  • só, frissen őrölt fekete bors
  • kb. 120 ml extra szűz olívaolaj
  • 1 kg paradicsom
  • 150 g uborka
  • 100 g száraz kenyér
  • 150 g kaliforniai paprika
Kategórialeves
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Az uborkát meghámozzuk, a paprika csumáját és a paradicsom szárát eltávolítjuk, a hagyma és a fokhagyma héját lefejtjük. Az előkészített zöldségeket és a kenyeret nagyobb kockára vágjuk, és egy tálba tesszük. Meglocsoljuk az ecettel és az olaj felével, átkeverjük, majd legalább egy órán keresztül állni hagyjuk. Ezután az egészet turmixgép keverőpoharába töltjük, és a maradék olívaolajat lassanként hozzácsorgatva simára dolgozzuk.

A pépet átpasszírozzuk, a levet sózzuk, és egy-két órára hűtőbe tesszük. (Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígíthatjuk.)

A lehűlt zöldséglevest néhány csepp extra szűz olívaolajjal és egy csipetnyi frissen őrölt fekete borssal tálaljuk.

 

 

Spenótleves fetával és pirított lenmaggal

Hozzávalók:

  • 100 g tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, őrölt fekete bors
  • extra szűz olívaolaj
  • 200 ml zöldség alaplé vagy víz
  • 200 g feta
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 500 g friss spenótlevél
  • 4 tk. lenmag
Kategórialeves
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A lenmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, a fetát elmorzsoljuk.

A parajleveleket megmossuk, majd a fokhagymagerezdekkel együtt, sós vízben 10 perc alatt puhára pároljuk.Hozzáadjuk a zöldség alaplevet valamint a tejfölt, ezután megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk egy kevés frissen reszelt szerecsendióval, és botmixer segítségével az egészet selymes pürévé turmixoljuk.

A levest hidegen, a morzsolt fetával, a pirított lenmaggal valamint frissen őrölt fekete borssal megszórva, és egy kevés extra szűz olívaolajjal meglocsolva tálaljuk. 

 

 

Chlodnik – lengyel céklaleves

Hozzávalók:

  • 1 ek. vörösborecet
  • 400 g (leveleivel együtt) cékla
  • 150 ml kefir
  • 2 db újhagyma
  • 4 db hónapos retek
  • 1 ek. méz
  • 150 ml zsíros natúr joghurt
  • 1 nagy csokor friss kapor
  • 150 g uborka
  • 100 ml zöldség alaplé vagy víz
  • só, frissen őrölt fekete bors
  • 2 db főtt tojás
Kategórialeves
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Az uborkát, a hónapos retket egészen kicsi kockákra vágjuk, az újhagymát és a kaprot finomra aprítjuk, és az egészet egy keverőtálba tesszük.

Közben a céklákat és a céklaleveleket sós-ecetes-mézes vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. (Ha sütőben sütjük, a végeredmény még ízletesebb lesz.) A szobahőmérsékletűre hűlt gumókat meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, a leveleket finomra aprítjuk, és az egészet a kapros zöldségekhez adjuk. Hozzákeverjükk a tejfölt, a kefirt, a zöldség alaplét (vagy vizet), sóval és frissen őrölt fekete borssal ízesítjük, és legalább 1-2 órára hűtőbe tesszük.

A hideg céklalavest tányérokba szedjük, és egy-egy fél, keményre főtt tojással a tetején tálaljuk.

 

További levesreceptek az NLC-n:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top